Ieri am fost la Gaudeamus şi, da, to go-ul de dimineaţă ne-a ţinut bine prin vânzoleala deja evidentă a celei de-a doua jumătăţi a unei zile de vineri, când programul la birou se termina, iar lumea tot venea să vadă şi să cumpere carte.

Să te uiţi pe hărţi înainte e un must, deşi cam cu capul în nori sau în cărţi de multe ori, eu am subestimat forfota oraşului vinerea la 3, şi cu tot cu reperele deja însemnate pe hârtie, am ratat primul obiectiv al zilei: lansarea unei cărţi care îmi trezeşte şi nostalgii, şi curiozităţi înfiorate: Scrisori pentru Alice (1842-1898). Opt sau nouă sfaturi înţelepte pentru compunerea scrisorilor (1890), de Lewis Caroll. Îmi vin în minte toate pozele lui Caroll cu Alice mai mari sau mai mici şi cum poţi uita de Alice a lui, pe care el n-a uitat-o niciodată.

Dar, cu ajutorul aceloraşi hărţi, am nimerit la fix lansarea volumului lui Noam Chomsky, la Paralela 45: Speranţe şi perspective. Neoliberalism vs. Democraţie. Au vorbit Costi Rogozanu şi Alexandru Matei şi merită o scurtă introducere făcută de C. Rogozanu. Foarte bucuros că această carte s-a tradus şi recunoscând complice, alături de Al. Matei, că amândoi citează copios din Chomsky de câte ori au ocazia, Rogozanu a lămurit de ce e important şi chiar binevenit să înveţi cum poţi să fii antiamerican de la un american al naibii de bine informat şi sharp.

Costi Rogozanu, Alexandru Matei şi reprezentantul editurii Paralela 45

Dacă în România, proamericănismul a fost de mult îmbrăţisat fără rezerve, fără argumente şi fără analize, poate a venit momentul, împuternicit de mişcările deja globale, să ne punem şi întrebări: mai este neoliberalismul cheia, nu cumva trăim sfârşitul istoriei lui sau ar trebui să ne orientăm şi spre cultura socială atât de not cool în ultima vreme? – întrebări care probabil l-ar lua prin surprindere şi pe Fukuyama, un militant de cealaltă parte a baricadei, acum cam serios lovită. De fapt, merită citiţi amândoi, pe principiul două discursuri sclipitoare, extrem de deştept argumentate, dar cu perspective diferite.

După Paralela 45, am trecut la Nemira, unde am primit un frumos autograf de la Iulian Tănase pe primul roman al său: Oase Migratoare. Abia aşteptăm să-l cititm şi să vă arătăm curând şi poza. Oricum m-am distrat pentru că în timpul ăsta poetul Paul Daian costumat, să zicem, interbelic ţipa în cornul lui: La Nemira Iulian Tănase dă autografe pentru doamne cu osteoporoză, domnişoare cu oase sensibile. Hai la Oase Migratoare! :)) Publicitatea rămâne publicitate 🙂

Iulian Tănase scriind autografe.

Şi agentul de PR, Paul Daian 🙂

 

Cum eram în zonă, am trecut şi pe al All, aici agitaţie mare: într-o parte nişte domni înarmaţi cu camere, lumini şi ochi avizi nu-i lăsau să scape pe Simon Toyne, autorul Sanctus, şi pe Andrei Gheorghe, să-i spunem, ca mai sus, agentul de PR. În timp ce de cealaltă parte, nişte alţi domni, la fel de mulţi, unii cu familiile lor, printre care şi domnul Jemanfu, îşi aşteptau un pic nerăbdători lansarea care, deşi anunţată, întârzia să înceapă. Dar până la urmă a început!

La All, Simon Toyne dând autografe şi Andrei Gheorghe în faţa camerei – în spate.

Tot la All, după lansarea Critica raţiunii inutile şi insuficiente, la autografe cu Jemanfu.
Prietenul său programator Jemapel nu a fost.

 

Şi am mai fost pe la Polirom, pe unde de fiecare dată când treceam, îi vedeam pe culoarul de lângă stand pe Paul Cernat, Bianca Burţa-Cernat şi pe Daniel Cristea-Enache vorbind. Mi se reactiva sentimentul familiar că sunt pe culoarele de la Litere şi nici nu a apucat bine gândul să se înfiripe, că imediat apare şi Liviu Papadima, domnul decan adică, pe care l-am surprins în câteva rânduri cercetând cărţile din stand, trecând în fugă pe la All şi apoi punându-şi rucsacul şi plecând.

La Polirom şi Cartea Românească am stat însă la lansarea unui roman destul de interesant: Radu Jorgensen – Se respinge. De la Paul Cernat am aflat că acest roman este de fapt republicat, că el a apărut pentru prima dată la ed. Nemira în 1998 cu titlul Clovnul din lemn de gutui, şi cum, ca redactor de carte pe atunci, a avut o surpriză în întâlnirea cu Radu Jorgensen. De altfel, este unul dintre primele romane de după ’90 care vorbesc de experienţa emigrării la români: un român pleacă în Suedia şi de aici probleme lui de adaptare versus contextul şi sechelele cu care venea. E posibil să regăsim ceva din Matei Brunul, din acea atmosferă apăsătoare, de Kafka, până la un punct. De pus pe listă oricum!

La lansarea Polirom şi Cartea Românească, cu, de la dreapta la stânga: Claudia Fitcoschi (PR Polirom), Ovidiu Şimonca, Radu Jorgensen, Tudorel Urianu.

 

Ne-am oprit un pic la Vellant, să-l răsfoim pe Iv cel Naiv, care se va lansa de fapt şi de drept joi, pe 8 decembrie, la Cărtureşti, după care ne-am îndreptat spre epicentrul Gaudeamus de ieri, de la ora 18.00 – editura Brumar, relansarea volumului Marfă Reîncărcată.

La Vellant

La Brumar, pregătind afişul… care nu era gata. Mai erau 4 minute 🙂

E vorba de un frumos volum colectiv de poezie care a apărut acum 15 ani, în distribuţie: Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Sorin Gherguț, Dan Pleșa, Bogdan O. Popescu. În ordinea asta au stat şi acum 15 ani, în ordinea asta au stat şi aseară. Li s-au alăturat Florin Iaru şi fiul lui Vlad, iar lansarea a fost una cu amintiri (de cenacluri, de poezie, de prietenii) cu adolescenţi acum sub alte haine, dar cu aceeaşi prietenie.

Marfă, acum 15 ani, de pe blogul dedicat Marfă reîncărcată.

Marfă reîncărcată, ieri. În ordinea numerelor de pe tricou: Florin Iaru (prezentator), Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Sorin Gherguț, Dan Pleșa, Bogdan O. Popescu -adică cei 5 poeţi Marfă – şi Robert Şerban.

Şi, cum spuneam, Marfa a strâns toată lumea marfă: Cecilia Ştefănescu, Simona Popescu, Ana Maria Sandu, Iulian Tănase, în mâna căruia am observat o nouă carte a lui Mitoş Micleuşanu de la editura Art, Marius Chivu, Ion Barbu şi mulţi, mulţi alţii 🙂

Azi, sâmbătă, să ne spuneţi voi cum a fost, iar mâine, duminică, nu uitaţi că vă aşteaptă multe alte nume mari: Florin Iaru cu Fraier de Bucureşti, romanul lui Alex Leo Şerban, Jurnalul lui Anne Frank etc. la târg.

Nu uitaţi că puteţi dona cărţi, prin campania Radio România (căutaţi standul şi treceţi şi pe la Editura Casa Radio), toate urmând să ajungă în bibiotecile publice din Chişinău. La etajul de sus (nivelul 7.70) vă aşteaptă o expoziţie cu cărţi – proiectul Luciei Dumitrescu reface Biblioteca Babel după principiul labirintului, al lui Borges.

Biblioteca Babel, construită de Lucia Dumitrescu (în fundal), după Borges.

Şi tot ieri s-a vorbit de bookcrossing la noi: o campanie lansată acum un an de Radio România Cultural care vrea să refacă poveştile cărţilor care au circulat din comentariile cititorilor de la noi care au pus în circulaţie cărţi şi au spus unde, ce carte şi când pe bookcrossing.com. Poveşti de care vrem şi noi să aflăm. Ceea ce ne-a adus aminte că unii lasă sculpturi anonime în librării sau locuri frecventate de bookaholici, iar alţii lasă cărţi cu mesaj.

De-acum aşteptăm veşti de la voi 🙂

3 comentarii
  1. Gabriela

    Salut! Eu sunt curioasă dacă ai trecut pe la Tribuna Cititorului de la Booktopia.ro (era la intrare, pe stânga, lângă evolio) și ce părere ai despre ideea asta de rețea de socializare 😀

    Reply
  2. Mădălina Georgescu Post author

    Buna Gabriela! Nu am trecut si nici nu mi-a sarit in ochi. Dar am tot auzit de Booktopia asa ca ma voi informa si revin 🙂

    Reply
  3. Pingback: Jonathan Callan şi teancurile lui de cărţi « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *