De veghe in lanul de secara, publicat pentru prima oara in 1951, a fost pentru multa vreme pe wishlistul producatorilor de film. Din pacate pentru ei, Salinger a refuzat mereu sa le vanda drepturile, sustinand ca romanul este imposibil de filmat din cauza ca intemeiaza in primul rand pe gandurile si perceptia lui Holden Caulfield – la randul lui un personaj imposibil de jucat.

Dupa moartea lui Salinger, insa, s-a zvonit ca, din cauza unor probleme cu legislatia fiscala, familia lui Salinger ar putea pierde drepturile asupra romanului. Totusi, asta inca nu s-a intamplat.

Mai jos aveti o scrisoare catre unul din acei entuziasti care visau sa transforme romanul lui Salinger intr-un film.

Voi ati vrea sa vedeti un film dupa De veghe in lanul de secara? Si daca da, cine ati vrea sa-l regizeze si pe cine ati vedea in rolul principal?


De aici (unde puteti gasi si o transcriere a scrisorii).

organizator de evenimente, fotograf, owner Uncle Jeb Photo& Events, fost redactor Metropotam.ro, colaborări în presa culturală: Dilema Veche


4 comentarii
  1. Blog de carti

    “Catcher in the rye” trebuie citit in engelza; Salinger e savuros, dar nu poate fi tradus in romana. Cand folosesti termeni ca “frate”, “vere”, risti sa identifici eroul cu vreun urmas de-al lui Guta.
    E greu (spre imposibil) sa faci un film dupa “De veghe in lanul de secara”. Motivul? Nu actiunea e cea care face cartea interesanta, ci gandurile si observatiile unui adolescent din America anilor 40. Iar gandurile sunt greu e transpus in film….

    Reply
  2. Pingback: 12 carti pe care am vrea sa le vedem ecranizate « Bookaholic

  3. ovidiu

    Nu..Eu nu as vrea sa vad un film..Din experienta stim ca mereu filmul ecranizat dupa un roman nu se ridica la nivelul cartii. Ar fi pacat. Este un personaj mult prea complex pt a fi putea jucat de cineva.

    Reply
  4. Loredana

    Filmul ni-l cream noi, nu regizorii. Sunt sigura ca fiecare cititor al acestui roman poate sa admita ca perspectiva lui Holden Caufield le-a schimbat perceptia de viata, nu cu mult, dar le-a schimbat-o.
    O ecranizare se bazeaza pe conceptia regizorului. Plus ca, in general, filmele reprezinta un “demo” al cartii. Din pacate, multi atarna de informatia filmului, si nu de mesajul cartii-suport.
    Prin urmare, cartea poate fi ecranizata numai moral, nu si vizual. Sufletul e un spectator desavarsit cartii, intotdeauna.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *