Lista Alinei cu cele cinci cărți de citit la început de primăvară mi-a făcut poftă și mie să reiau unele lecturi dar și să revăd filme care, prin atmosfera creată de cărți și personaje, îți fac poftă de citit. Am găsit câteva astfel de secvențe și deja știu ce am de răsfoit în următoarele două săptămâni:).

 

 

 

“Notting Hill” (1999)

Nu e adorabilă scena în care Hugh Grant, cu fața lui de etern bleg fermecător, surprinde un lucru aproape insesizabil (că un client a șparlit o carte) nefiind în stare, în schimb, să remarce că i-a trecut pragul o actriță celebră (Julia Roberts)? Cărțile sunt acolo creând un mediu perfect pentru îndrăgosteală.

“You’ve Got Mail” (1998)

O comedie romantică plină de cadre cu oameni citind și cu rafturi cu cărți. Când nu chatuiește, Joe Fox (Tom Hanks) își plimbă câinele sau citește. Citește “Pride and Prejudice” lângă o sticlă cu bere și un bol cu fructe iar atunci când schimbă cuvinte acide cu viitoarea iubită, Kathleen Kelly (Meg Ryan), se întâmplă s-o facă tot printre cărți. La rândul ei, Kathleen e mai tot timpul înconjurată de cărți: în mica ei librărie așteptând clienți sau citindu-le micuților povești, ori în metrou bucurându-se singură de câte o carte. Să nu mai zicem de sindrofiile care au loc tot în locuri populate de cărți. E de înțeles, protagoniștii conduc afaceri cu cărți. Însă există în acest film atâtea scene proaspete care te fac să renunți la orice pentru o jumătate de oră de citit într-o cafenea sau într-un parc cu flori galbene și violet.

“The Emperor’s Club” (2002)

Pe Kevin Kline îl ador în orice film ar juca. Și mai mult însă în “The Emperor’s Club” unde e incredibil în rolul de profesor idealist care ajunge să facă o eroare pe care o va regreta toată viață: aceea de a fi favorizat, la un moment dat, un elev care nu dă doi bani pe principii și virtuți. E un film despre idealuri și je m’en fishism, despre frumusețea tinereții și înșelătoarele alegeri ale minții, despre caractere sănătoase și maladii sufletești.Toate aceste detalii însă capătă semnificații adânci și cu ajutorul decorului din care fac parte, pe lângă superbe elemente de arhitectură medievală, biblioteci impresionante și mâini expresive ce îmbrățișează cărți.

“Mona Lisa Smile” (2003)

O profesoară (Julia Roberts) care predă istoria artei unor domnișoare simandicoase ce par mai interesate de o partidă bună de măritat decât de o educație aleasă nu pare un subiect de film prea atrăgător. Dar în “Mona Lisa Smile” mai e vorba și despre curajul de a fi așa cum vrei tu să fii, și nu alții. Iar modul în care unele dintre personaje ajung să conștientizeze acest lucru, prin discuții legate de artă și cultură, într-un mediu populat de diapozitive, cărți și albume de artă, e unul care îți face clar poftă de citit. Chiar și dacă e vorba de un album de artă cu mult mai multe poze decât texte:).

“What’s New, Pussycat?” (1965)

O bibliotecă devine clar mai umană atunci când e populată de oameni. Și mai umană atunci când acești oameni nu stau neapărat cu sprâncenele încruntate, ci relaxați și zâmbind frumos. Romy Schneider și Woody Allen cocoțați pe scărițe (ea căutând cărți, el admirându-i trupul superb îmbrăcat în roșu) fac biblioteca cu cărți să pară plutitoare, cu oameni și cărți dansând în aer ca–n picturile lui Chagal.

“Breakfast at Tiffany’s” (1961)

Ce poate fi mai sexi decât un bărbat sexy (George Peppard) spunându-i “te iubesc!” unei femei sexy (Audrey Hepburn) într-o bibliotecă (bine, excentrica și naiva Holly nu are nimic de-a face cu cărțile însă imaginea e divină)!?

Evident, nu poveștile din acele cărți contează în acest cadru, ci povestea a doi tineri îndrăgostiți care-și permit scene de orgoliu dar zău, când îi vezi printre toate acele cărți cu coperți frumos colorate nu-ți vine să lași naibii birou, computer și mai știu eu ce și să intri în cea mai apropiată bibliotecă?

Surse: jollymom.com, whatculture.comnoodleinahaystack.blogspot.rohbo.rogdefon.comdeweyandmain.wordpress.com,

emeraldguildner.blogspot.ro

 

18 comentarii
  1. Aleqsa

    Recomand si “Detachment”, un film impresionant in care Adrien Brody face un rol de exceptie! Si iti face mare pofta de citit… 😀

    Reply
  2. Aleqsa

    Mi-am amintit si de Powder (1995), l-am vazut de nenumarate ori si de fiecare data ma emotioneaza. Merita vazut! 🙂

    Reply
  3. Irina

    Pentru mine, filmele care m-au facut sa-mi doresc sa citesc cartile (care, evident, au intrecut filmele) au fost Atonement(dupa romanul omonim a lui Ian McEwan) si The reader (“Cititorul” lui Bernhard Schlink, un roman exceptional).

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *