Dacă săptămâna trecută tăiam de pe listă ce să nu mâncăm şi apoi listam combinaţiile recomandate cu cele permise, săptămâna asta ne relaxăm: tot dietetic, dar cu mai multă generozitate pentru pofte. Reţetele pentru bucătărie dietetică, de la Rao, sunt visul oricăui pofticios (ca să nu zicem gurmand), care nu vrea să-şi pună pofta în cui, ci să şi-o coacă mai light.

Mă îndoiesc că poţi slăbi dacă vei găti ba cu puţin ulei, ba cu puţin bacon, ba cu puţin miel. Dar nici nu te vei îngrăşa. Haide să spunem că sunt cele mai delicioase feluri care nu abundă în calorii. Nu e ca şi cum ai mânca ceafă de porc cu cartofi prăjiţi sau tort de ciocolată. Nu, sunt preparate cu carne, ouă, peşte, legume şi condimente. Iar dacă începi să le găteşti asigură-te că ai în casă ulei de arahide, ulei de susan, sos de soia (light), seminţe de susan sau de coriandru, că stai bine cu ghivecele de condimente: coriandru, rozmarin, cimbru proaspăt. Şi că ai wok.

Şi mai simplu, aici schimbarea obiceiurilor alimentare constă în anularea de pe raft a uleiului de floarea soarelui şi înlocuirea lui cu cel de măsline extravirgin, de susan, arahide etc. Ştiu că săptămâna trecută spuneam că, până la urmă, toate uleiurile sunt la fel ca aport caloric şi că trebuie să le folosim doar 2 linguri în salată în stare brută, şi nu la prăjit. De data asta ni se explică că, dacă tot e să faci ceva foarte gustos, mai bine foloseşti ingredientele mai sănătoase.

Foarte sincer, cele 22 de reţete sunt exact lucrurile pe care le-aş mânca în fiecare zi: pui cu legume la wok, cu semniţe de susan; frigărui de peşte cu lămâie; supă cu pui şi cocos; pui cu sos verde aromat (sos din pătrunjel, usturoi, mentă, yummy); ton cu sos italian… Pentru că redau gustul inegalabil al unui fusion adevărat: ba dulce-acrişor, ba un pic iute, condimentat, cremos etc. Sunt ideale în ce priveşte jocul cu condimentele şi nu sunt foarte grele pentru cineva cât de cât iniţiat înr-ale bucătărelii. Pentru un începător însă, pot părea un pic prea pretenţioase.

Mi-a plăcut cartea pentru că dă verde ospăţului sănătos, felurit şi bogat: poţi culege multe sugestii de sosuri, supe (supa de creveţi cu ardei iute e un must), de feluri noi în care poţi pregăti peştele, unde eu nu prea excelez (de la frigărui la friptură cu sos în stil mediteranean, sau un pic prăjit cu sos lângă). Şi la fel de sincer, având în vedere preţul deloc mare (16,99 lei) mă aşteptam la o carte mai simplă, cu mâncăruri dietetice mai de toate zielele (gen supă de spanac, salate, carne la grătar), mai săracă în delicii culinare oricum.

Din contră, am dat peste o carte care arată foarte bine, un minialbum atractiv, care propune un regal internaţional despre dietetica în bucătărie. Nu pot decât să o recomand!

 

 

3 comentarii
  1. Pingback: Ratatouille, ca la carte « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *