Acum 157 de ani s-a născut Arthur Rimbaud. Pentru că 20 octombrie ne pune sub nas această cifră şi acest nume, dar cum nu ne pricepem să facem comentarii prea stufoase pornind de la ele, am ales poezia, şi nu pe aia cu vocale şi culori, ci una cu spectru mai larg de acţiune, oricare v-ar fi gusturile.

Boemă

Trad. Petre Solomon

Umblam cu pumnii-n buzunările crăpate

Şi chiar paltonul îmi părea că-i ideal.

Mergeam sub ceruri, Muză, şi-ţi eram vasal:

Ce de mai dragosti am visat, frumoase toate!

 

Nădragii mei aveau o gaură cam mare,

Dar înşiram la rime, cufundat în vis.

Găseam în Ursa Mare-un han mereu deschis,

Iar stelele-mi foşneau pe cer, încântătoare.

 

Le ascultam, pe margine de drum şezând,

În serile acelea de septemvre, când

Simţeam pe frunte roua – vin ameţitor,

 

Şi când, rimând prin întunericul fantastic,

Trăgeam ca de o liră de-al ghetelor elastic,

Proptindu-mi inima cu un picior!

Am mai ales ceva clasic, celebrul tablou pictat de Henri Fantin-Latour, în care îi vedem, ocupînd colţul – de fapt centrul –, pe Rimbaud şi pe Verlaine:

Am zis apoi să fie şi Patty Smith recitînd ceva negru și decisiv şi el, sigur, privind prin noi ca  front-man-ul vizionar al unei trupe cu mii de grupies, dintr-un afiş care se scorojeşte  pe ușa unui club cu muzică narcotizantă  și cu băuturi niciodată prea scumpe cînd nu vrei decît să cazi:

http://www.youtube.com/watch?v=_EHl8KZsRqg

Dacă preferaţi,  rămîneți cu un documentar, sau  cu vreun volumaș broșat și rufos (în imaginația mea nu are nici un sens orice altă formulă editorială) pe care să-l plimbați clandestin pe oriunde aţi umbla; sau rămîneţi cu alți poeți. Căutați-i, efortul  e incomparabil  şi modifică subtil nişte reglaje de interior!  Luaţi-l pe  Chiva, de exemplu, citiţi din Instituția moartă a poștei. E acolo un poem, mi-aş dori foarte tare se numeşte: pulverizator.

Rimbaudiada se face din ingredientele fiecăruia, altfel nu se urcă la cap! Ce-am mai putea combina?

 

critic literar, redactor Observator Cultural, fost redactor Cotidianul, colaborator Dilema Veche, co-autor al romanului colectiv Rubik


Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *