Îmi plac tare mult disputele literare (”dispută” în cazul de față este totuși mult spus), momentele în care titanii literaturii se contrazic, se alintă, se vaită, se țin de șale, își iau armele (cuvintele) din cui și pam, le aruncă către noi – mi-l și imaginez acum pe Paul Auster în duel cu Philip Roth (muhaha 🙂 ).  Mi se par spectaculoase, zău! Sau poate-s eu mai entuziasmată așa, din fire. 

Oricum ar fi, ideea este că am dat peste un interviu luat lui Paul Auster de cei de la Big Think. Ei, și-n interviul acesta se vorbește despre multe lucruri faine: de la cărțile mult premiatului scriitor american și până la cele mai mari provocări într-ale scrisului, cum își imaginează el că va arăta New York peste 50 de ani sau literatura în epoca internetului, ce sfaturi le-ar da tinerilor scriitori, respectiv care este cursa în care cad cei mai mulți când se apucă de scris, cum putem citi ca un scriitor bun și multe altele.

Dintre toate acestea, partea care m-a atras pe mine cel mai mult (și care dă și titlul materialului) este cea în care reporterii îi adresează lui Paul Auster următoarea întrebare: Philip Roth says books are dying. Is he right? Au pus paie pe foc, dom’le. Iar scriitorul (sexy încă, aș adăuga, dar iar îmi veți spune că-s frivolă) ce să facă, se apucă să-l contrazică, frumos, așezat, pe Philip Roth. Și-s cam de acord cu tot ceea ce zice el acolo. Haideți să vedeți și voi.

3 minute și jumătate și gata, l-a pus la colț pe Roth :).

Atât interviul complet (care durează 27:27 de minute), cât și transcrierea lui, pot fi de găsit aici. Nu-l ratați, vă rog eu frumos.

Și dacă tot suntem la capitolul Paul Auster, ia să-l și ascultăm citind!

Încă una și gata: un video în care Paul Auster este partenerul de dialog al propriei sale soții, Siri Hustvedt. Pentru mine-s adorabili. Azi e bine :).

Via

Sursă imagine principală

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Un comentariu
  1. cyuba

    auster e unul dintre autorii mei preferati. deci cam ceea ce spune el pentru mine e lege 🙂
    poate exagerez cu ceea ce zice e lege, dar si din punctul meu de vedere cartea nu va disparea. pana la urma cartea poate sa fie la fel ca timbrul, ceva ce colectionarul il are pentru sufletul lui si placerea lui

    cheers,
    cyuba

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *