Câștigător: Mihaela Gingirov

Este cea mai cunoscută carte de istorie a artei. Este o privire profundă asupra artei, deloc plictisitoare, care pune lucrurile în context și care aduce informații din cele mai diverse.  Este ilustrată, apărută în condiții grafice excelente (de unde și prețul - 150 lei). Directorul Muzeului Luvru spunea că este “aproape la fel de cunoscută ca Mona Lisa”. Istoria Artei scrisă de Gombrich este cu siguranță o carte pe care trebuie să o aveți în bibliotecă. E genul acela de volum la care te întorci mereu și mereu când ai o dilemă sau când vrei să regăsești un tablou drag.

Pentru a o câștiga, trebuie să ne răspundeți printr-un comentariu la o întrebare simplă: care este artistul tău preferat și de ce? Cu ocazia asta, descoperim poate artiști de care nu știam. Câștigătorul va fi ales prin tragere la sorți dintre cei care au respectat tema concursului. Vă rugăm să folosiți o adresă de e-mail validă și să vă semnați cu numele real. Deadline: 30 ianuarie, ora 12:00. Succes!

Citește cronica

Cristina Foarfă

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


182 comentarii
 1. vasilica46

  1. Rafael
  2. Dintre contemporani, cunoscut direct : Stefan Pristavu, pictor bacauan, fiindca mi-e prieten din copilarie si acum la 70 de ani a ramas cu suflet de copil si arta lui poate fi inteleasa si de mine.

  Reply
 2. amarie vasile

  1. Rafael
  2. Dintre contemporani, cunoscut direct : Stefan Pristavu, pictor bacauan, (membru al UAP), fiindca mi-e prieten din copilarie si acum la 70 de ani a ramas cu suflet de copil si arta lui poate fi inteleasa si de mine. (Presa bacauana a prezentat obiectiv evenimentul expozitional recent :Maestrul peisajului, Stefan Pristavu, a intrat in Club 70 (Desteptarea din 27.1; PICTOR, PROFESOR, PESCAR, PRISTAVU in Ziarul de Bacau din 24.1)
  ( Aceasta postare inlocuieste postarea anterioara in care nu aparea numele , ci user name)

  Reply
 3. Georgiana

  Picasso pentru ca l-am iubit din momentul contactului cu Persistenta memoriei, in plus are abilitatea de a descoperi frumosul in cele mai ciudate forme.

  Reply
 4. Laura

  George (György) Kepes pentru arta sa integrativa. Kepes a reusit sa imortalizeze cinetica si sa scoata ritmuri din lumina. Ma inspira si in ceea ce priveste viziunea lui despre interdependenta dintre arta si stiinta. In cartea sa, The New Landscape in Art and Science, editata la mijlocul secolului XX, Kepes realizeaza o veritabila apologie a interdisciplinaritatii si o critica a modernitatii centrate pe instrainarea individului de natura.

  Reply
 5. Agota

  Sunt mulți care îmi plac. Dacă este vorba de arte plastice, preferatul meu, pe lângă incredibilul Leonardo da Vinci, este un pictor contemporan: Fehér László (www.feherlaszlo.hu). Pentru felul în care simte spațiul, pentru felul în care folosește albul, pentru felul în care mereu reușește să creeze ceva nou. Pentru faptul că simți că te prăbușești sau că zbori, privind lucrările sale.

  Reply
 6. Adelina

  Artistul meu favorit este Leonardo da Vinci.El a ramas in istoria artei drept cel mai important reprezentant al picturii renascentiste.Imi place modul in care este descris Leonardo da Viinci,drept un om de stiinta,tipicul care a eliberat omul de sub superstitiile sale medievale.Ceea ce m-a frapat este faptul ca a reusit sa se impuna in mai mullte domenii,practic el a fost punctul de pornire a multor creatii moderniste.Gratie studiului asupra zmeielor a proiectat ceva asemanator cu deltaplanul si totodata el a realizat primul surub aerian.Si in pictura,el a reusit sa lase drept mostenire creatii exceptionale:Gioconda,situata la Muzeul Luvru.Insa,numerosi scriitori au fost impresionati de modelul androgin si misterios,Mona Lisa si in acest mod au ajuns sa proiecteze acest model in literatura,in comedii si tragedii:Jules Verne in opera Mona Lisa din 1874,dar si Dan Brown in opera marcanta Codul lui Da Vinci aparuta in anul 2003.
  Atat operele sale,cat si viata lui Leonaro da Vinci a fost un model de elita, intelligenta sa,creativitatea sa fiind puse pe un piedestal care se situeaza si astazi printre primii artisti ai vremii.Deci,Leonardo da Vinci a fost,este si va ramane un simbol al artei.

  Reply
 7. CristinaSop

  Pot sa trec la “artist preferat” generatia noua? De clasici, numai de bine, stie toata lumea! Dar sunt impresionata de “cei noi” care au atatea de spus…. Uitati-va si spre ei. Si pana vor ajunge ei in istoria artei, mai va! In concluzie, artistul mei preferat este generatia noua. Se pune??

  Reply
 8. Alina Florescu

  Silviu Barsanu – artist plastic de geniu. Pentru creativitatea debordanta si pentru inspiratia nesfarsita, pentru armonia cromatica si inventivitatea formelor, pentru texturi si teme reale si ireale pe care le abordeaza.

  Va recomand calduros urmatorul interviu cu el, in care veti vedea un templu creativ si un om rar:
  http://www.youtube.com/watch?v=T466F6VRcD8

  Reply
 9. Rodica

  Artistul meu favorit este Salvador Dali, fiecare tablou de-al sau este o enigma si cere timp, intelepciune si imaginatie pentru a fi descoperit.

  Reply
 10. Mihaila Simona

  Artistul meu preferat este Leonardo da Vinci pentru ca este un deschizator de drumuri nu doar in artele plastice, ci si in stiinta; pentru ca reprezinta si va reprezenta intotdeauna geniul universal: ”Io continuero”(”Voi dainui”).

  Reply
 11. Monica Daliu

  Nicolae Tonitza este preferatul meu. In primul rand imi place delicatetea si blandetea din picturile lui.

  Reply
 12. Juravle Alexandra

  Artistul meu preferat este Gustav Klimt. Complexitatea compozitionala parca ma transpune in tot alte lumi, pe masura ce o analizez. Si parca involuntar dar constient ma trezesc cu zambetul pe buze si cu o mai clara ideea despre infinitul potential uman, cu forte improspatate.

  Reply
 13. Diana Bartha

  Artistul meu prefetat este Fidias, supranumit “făcătorul de zei”, fiind creatorul fiinţei desavârşite, prin realizarea armoniei ideale între frumuseţea fizică şţi cea morală în toate sculpturile sale.

  Reply
 14. danah

  Artistul meu preferat, la ora actuala, daca sunt nevoita sa aleg, este Boris Indrikov. Este un grafician deosebit si stilizeaza, pentru mine, personajele basmelor rusesti ale copilariei. Nici cu sculpturile nu ma rusinez. Iar operele fractale il desavarsesc. Imi plac detaliile dimensionare, culorile telurice, posturile demne, liniile si maleabilitatea lor, impresia ce ti-o da de joc, desi esti convins ca s-a muncit mult pe fiecare centimetru. Si chiar daca totul este fantastic, mi-as dori ca realitatea sa arate asa.

  Reply
 15. Roxana Popa

  Admir mai multi pictori, am o preferinta pentru pictorii romani, iar daca ar fi sa aleg as spune Nicolae Grigorescu, deoarece tablourile sale pastreaza vie imaginea taranului roman, a peisajului rural. Imi plac culorile folosite de artist, el a adus in arta romaneasca legatura intima cu natura, iar lucrarile lui sunt pe cat de simple pe atat de complexe si pline de traire suflteasca.

  Reply
 16. Sonia P

  La ora actuala artistul meu preferat este Leonid Afremov.
  Stilul lui de pictura indeamna la relaxare si contemplare, prezentand spatii de o caldura extraordinara.
  Admir mult si modul in care a reusit sa se promoveze, precum si faptul ca in ciuda statusului detinut stie cum sa ramana aproape de cei care ii apreciaza opera.

  Reply
 17. Claudia Diana Vaidos

  Nu stiu daca am un artist preferat sau nu..de-a lungul timpului, am admirat lucrarile a numerosi artisti, astfel incat o perioada, eram indragostita de picturile lui Delacroix, caci mi se parea ca in fiecare pictura a sa, te poti pierde in multitudinea de culori. Acum insa, imi place foarte mult Leandro Klapputh, care surprinde prin unele tablouri societatea de astazi, iar altele par adevarata fotografii, nu picturi.

  Reply
 18. Mihai T.

  Leonardo da Vinci pentru ca a fost unul din marii maeştri ai Renaşterii, un ‘magician’ al artei si om de geniu, el fiind atat pictor celebru, arhitect, inginer, sculptor cat şi om de ştiinţă!

  Reply
 19. goleanu constantin

  Artistul meu preferat este Constantin Brancusi -sculptorul care ne-a innobilat tara prin capodoperele sale,renumite in intreaga lume.El ne-a aratat drumul spre lumina prin “Coloana infinitului” ne-a invatat sa stam la “Masa Tacerii” si sa luam hotarari mult gandite si corecte,ne-a invatat sa iubim ,mult si frumos,curat si sincer.

  Reply
 20. Tudorache caterina

  Georga Enescu este artistul meu preferat,muzicianul cu care ne mandrim ,unic si talentat,cel care a cantat plaiul romanesc ca nimeni altul.

  Reply
 21. Elena Stefan

  Dintre pictorii romani Nicolae Grigorescu, pentru ca surprinde simplu viata romanilor de altadata.

  Reply
 22. Alexandra Stoica

  Artistul meu preferat este Wassyly Kandinsky, pentru ca este cel mai cald dintre expresionisti. Lucrarile sale, cu puternice accente din Fernand Leger, ies din tiparele scolii germane, pe care Kandinsky a urmat-o, dar pe care – asa cum se observa si din picturile sale – a parasit-o la timp.
  Voi mentiona si un motiv personal pentru care il aleg pe acest artist ca fiin preferatul meu, si anume slabiciunea mea pentru cultura rusa – pe care am avut norocul sa o studiez in facultate – si istoria mea cu germana, pe care o studiez de cand eram copil si pana acum, la 26 de ani.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>