Câștigător: Mihaela Gingirov

Este cea mai cunoscută carte de istorie a artei. Este o privire profundă asupra artei, deloc plictisitoare, care pune lucrurile în context și care aduce informații din cele mai diverse.  Este ilustrată, apărută în condiții grafice excelente (de unde și prețul - 150 lei). Directorul Muzeului Luvru spunea că este “aproape la fel de cunoscută ca Mona Lisa”. Istoria Artei scrisă de Gombrich este cu siguranță o carte pe care trebuie să o aveți în bibliotecă. E genul acela de volum la care te întorci mereu și mereu când ai o dilemă sau când vrei să regăsești un tablou drag.

Pentru a o câștiga, trebuie să ne răspundeți printr-un comentariu la o întrebare simplă: care este artistul tău preferat și de ce? Cu ocazia asta, descoperim poate artiști de care nu știam. Câștigătorul va fi ales prin tragere la sorți dintre cei care au respectat tema concursului. Vă rugăm să folosiți o adresă de e-mail validă și să vă semnați cu numele real. Deadline: 30 ianuarie, ora 12:00. Succes!

Citește cronica

Cristina Foarfă

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


182 comentarii
 1. Martinovici Anca

  Artistul meu preferat este Nicolae Grigorescu.Prin tablourile lui se pastreaza vie imaginea taranului roman,al peisajului rural.

  Reply
  1. Marginean Claudiu

   Artistul meu preferat este scriitorul Jan Van Helsing – deoarece prezinta intr-un mod cat se poate de realist istoria antica in special cea Egiptean cu privire la marile piramide de pe Platoul Gizeh

   Reply
 2. Glad Bihoi

  Artistul preferat : Johannes Vermeer; datorita faptului ca prefigureaza excelent principiile compozitiilor configurative, utilizand o structura geometrica aparte precum si o folosire a efectelor de lumina ce dau impresia unor scene in aer liber.

  Reply
 3. Gabriela L.

  Artistul meu preferat este Nicolae Grigorescu.Prin tablourile lui se pastreaza vie imaginea taranului roman si a tot cea ce tine de lucrurile rurale.

  Reply
 4. Miklo Csaba Ferenc

  Artistul meu preferat este Munkacsy Mihaly pentru tanlourile splendide pe care le-a facut

  Reply
 5. Cristina

  Monet. Imi place pentru ca picturile sale sunt pline de culoare, pentru ca picteaza acelasi peisaj de o mie de ori, surprinzand ceva nou de fiecare data, pentru ca picteaza gradini cu flori care imi aduc aminte de primavara (anotimpul meu preferat), pentru ca picteaza asa frumos privelistile din jurul Giverny-ului, pentru ca reuseste sa surprinda intotdeauna lumina din oglinda apei si pentru “Nuferii”, lucrarea cu dimensiuni impresionante.

  Reply
 6. Alex Ciorogar

  Henri Matisse – fiindca viata si opera lui arata ca viata insasi – mereu in schimbare. Pentru ca e atat de modern incat e instantaneu un clasic.

  Reply
 7. Corina Chelaru

  Artistul meu preferat este Claude Monet pentru ca exploateaza toate nuantele luminii si pentru ca picturile lui emana liniste si armonie. Pentru ca stie ca nimeni altul sa faca culoarea sa vibreze dulce si puternic in acelasi timp, pentru ca patrunde dincolo de suprafata lucrurilor vazandu-le lumina interioara.

  Reply
 8. Mihaela Tabacu

  O ador pe Victoria Frances deoarece personajele ei par sa paraseasca hartia si sa te fure intr-o lume cu totul aparte, unde dragostea se exprima prin suferinta, prin trecut si prin ocult. La baza tuturor portretelor ei sta durerea si sacrificiul esentei personale.In opinia mea, nicicand nu a mai existat o imbinare atat de realista si de expresiva a esteticii frumosului cu moartea si uratenia interioara.

  Reply
 9. Nita Marin

  Salvador Dali – pentru ca a stiut sa se impuna prin nonconformism, operele sale socheaza si starnesc admiratia in acelasi timp.

  Reply
 10. Claudia

  Gustav Klimt. Pentru lumina, simbolistica si tehnica, pentru”perioada aurie”, pentru picturile murale si pentru fondarea secesiunii vieneze.

  Reply
 11. Iulia I.

  Fiind studentă la Istoria Artei (hihihihiiii) ar trebui să-mi cam placă toţi, dar nu pot să nu fiu subiectivă când vine vorba de Hieronymus Bosch, Modigliani, Gustave Courbet, Gottfried Helnwein sau Sam Havadtoy. Am să-l aleg pe ….. *insert drum roll here* Sam Havadtoy.
  De ce?
  Am fost la expoziţia sa din Cluj, “Iubiri uitate” (2012) şi am plecat de acolo cu sentimentul că puţin din spiritul acelor ani retro mi s-a infiltrat în suflet.
  Colecţia a fost un omagiu adus Transilvaniei, locul lui de baştină (pam pam!), dar şi o întoarcere în timp, în timpul său, în timpul anilor în care el şi Yoko Ono au format un cuplu. Tablourile poartă mărturii din acea perioadă camuflate în spatele culorilor calde şi a dantelei aplicate pe suport. Întreaga colecţie a fost gândită ca un jurnal intim pe care artistul ar fi vrut şi n-ar fi vrut să-l facă public.

  Reply
 12. Traian

  Îmi place Vincent Van Gogh pentru exuberantele trăsături de penel cât şi pentru culorile sale, vibrante şi adesea ireale, care transmit emoţii şi creează atmosferă.

  Reply
 13. Marylin Brown

  Dali.Picturile lui respira excentricitate, visare impinsa pana la delir, originalitate si fantezie.

  Reply
 14. Oana

  Michelangelo pentru ca a constituit prima mea intalnire adevarata cu arta, pentru ca datorita lucrarilor sale am descoperit minunatiile Florentei, pentru ca mi-a demonstrat ca perfectiunea formelor poate genera calatorii imaginare fascinante.
  Michelangelo… pentru devotamentul sau fata de arta, pentru nebunia perfectiunii, pentru viciul frumusetii.
  Michelangelo pentru ca, desi preferintele mele in materie de pictura si arta in general s-au indepartat de viziunea renascentista, re-intoarcerea la originile iubirii mele pentru arta genereaza de fiecare data noi intelesuri ale unei experiente prin excelenta estetica.

  Reply
 15. Mirela

  Van Gogh pentru emotia puternica pe care mi-o provoaca tablourile lui si pentru explozia de culoare din ele. Si pentru ca a trait asa cum a pictat: autentic.

  Reply
 16. BUCIU FANICA

  Marcel Duchamp
  Prin introducerea obiectelor comune( “ready-mades”) in lumea artei,a incercat sa distruga mitul geanialitatii artistice( pana la urma, ce inseamna geniu artistic); a fost primul artist care a incurajat oamenii prezenti la expozitie sa atinga exponatul( “please touch”). a dat astfel un nou inteles operei artistice, intrucat in mod obisnuit este interzis sa atingi exponatele, pentru a nu le deteriora. a fost unul dintre modernistii de referinta, spulberand inca un mit: acela ca ca numai operele durabile( picturi, sculpturi) sunt valoroase

  Reply
 17. GABRIELA TRIF

  Mie imi place mult Leonardo da Vinci pentru ca este un artist complet si complex,aducand in acelasi timp innovatie atat in arta cat si in stiinta!

  Reply
 18. ioana

  Frida Kahlo. Arta a fost modul de a-si exprima durerea. Versatila si nonconformista, a fost incadrata in mai multe curente. Patriotismul + dispretul fata de SUA, New York in special au jucat in rol important in viziunea si creatia sa. Toate acestea combinate cu dualitatea ei au rezultat ceva unic si de o frumusete bizara

  Reply
 19. Mihaela Gingirov

  Johannes Vermeer!!!! Pentru ca se joaca cu multa gratie si maestrie cu lumina, folosind culori atat de placute si frumos imbinate. Pentru ca ii desconspira pe contemporanii sai in nuditatea emotiilor si pornirilor lor. Pentru ca te lasa sa-i vezi luati prin surprindere si ai impresia ca ai inaintea ochilor tai un moment, o scena dintr-o poveste. Pentru ca atunci cand te uiti la tablourile lui iti vine sa tesi o intreaga naratiune in jurul lor, sa dai nume si personalitate personajelor, sa dai sens gesturilor lor si sa iti imaginezi cum se va tremina scena. Tracy Chevalier ma face sa ma gandesc ca nu sunt singura care simte aceste lucruri.

  Reply
 20. Andreea

  Gustav Klimt.
  Pentru stilul decorativ, atmosfera intima si misterioasa din fiecare tablou si pentru curajul sau de a fi diferit.

  Reply
 21. draghita melinda

  Hector Malot,deoarece a reusit sa scrie un roman care m-A impresionat pana la lacrimi ,este vorba de “singur pe lume”

  Reply
 22. Razvan

  Marcel Duchamp. A rasturnat convingerea ca obiectul de arta are anumite calitati intrinseci care-l fac sa fie obiect de arta demonstrand ca un obiect este obiect de arta datorita unui context creat de intentiile privitorului si/sau ale artistului.

  Reply
 23. Smaranda Nita

  Artistul meu preferat este Vincent van Gogh deoarece contrastul si frumusetea lucrarilor sale evoca un fel de mister ce contribuie la placerea de a descoperi arta sa.

  Reply
 24. Roxana Bloju

  E greu sa spun care este artistul meu preferat, fiindca sunt multi, dar unul are ceva special, Corneliu Baba. Are tragism, dramatism… A pictat onest, fara a-i fi teama ca, poate, nu este o pictura frumoasa sau estetica. A pus traire si simtire in fiecare atingere de pensula, a pictat cu drama, cu un suflet incarcat de esenta si de sens…a pictat pentru a se elibera. A fost sincer, iar arta trebuie sa fie sincera, astfel isi pierde orice sens si semnificatie. Arta care nu transmite ceva, care nu iti tulbura simturile este o arta moarta.

  Reply
 25. Lavinia Alexa

  Mark Rothko. Intuitiv aleg picturile lui magice datorită culorilor care corespund fiecărei nuanţe a sentimentelor mele şi pentru că mă apropii mai mult de muzica mea interioară recâştigându-mi astfel echilibrul. Mulţumesc!

  Reply
 26. Nona Rapotan

  Van Gogh. pentru că a avut curajul originalității. A avut geniu și a știut să mânuiască culoarea ca nimeni altul.

  Reply
 27. Cristina A

  Caravaggio ! Il consider unul dintre cei mai mari pictori ai tuturor timpurilor. Pentru stitlul inovator, pentru curajul si realismul infatisat in temele biblice ca fiind aspecte din viata cotidiana.

  Reply
 28. Elena Trofin

  Monet-pentru ca atunci cand m-am intalnit cu arta sa, sufletul mi s-a umplut de culoare si fericire.

  Reply
 29. Iordan Alina

  Il admir pe Leonid Afremov. Creatiile sale au un stil aparte care starnesc emotii, trairi in sufletul privitorului. Picturile sale prezinta lumea in culori vii, puternice, adesea calde, care capteaza imediat ochiul iubitorilor de arta. Contrastul culorilor folosite amintesc cumva de culorile toamnei, calde si reci, de ideea de afectiune si apropiere si, in acelasi timp, de singuratatea sufletului uman.
  Pentru mine, Afremov ar putea fi descris ca un pictor ce incearca prin caldura culorilor tomnatice sa alunge frigul sufletesc.

  Reply
 30. Adela Diaconu

  Francisco Goya pentru nonconformismul in pictura, pentru opere care de multe ori au fost neintelese si criticate dar care, peste ani, s-au dovedit a fi geniale si, nu in ultimul rand, pentru filozofia lui: “Somnul ratiunii naste monstri”.

  Reply
 31. dovan cristina

  imi place grigorescu pt ca mie imi place viata satului si carul cu boi este tabloul meu preferat,tot ce tine de viata taranului imi place si el reuseste sa redea esentialul

  Reply
 32. Ioana Grama

  Artistul meu preferat e Constantin Brancusi, pentru ca in primul rand a dus arta la un nou nivel, nu s-a lasat influentat de curenturile artistice ale vremii si de alti artisti, a fost in permanenta in cautarea unor forme noi si cat mai simple care sa semnifice cat mai mult. Si nu in ultimul rand, a adus in arta lui si o farama de arta populara romaneasca.

  Reply
 33. OTILIA BALEA

  Categoric artistul meu preferat e Michelangelo.De ce?Pur si simplu pentru ca operele sale IMPRESIONEAZA.M-am indragostit efectiv de minunatele sale opere atunci cand am vizitat Vaticanul.Sculpturile sale te lasa efectiv cu gura cascata,datorita frumusetii si totodata naturaletii lor.Este un artist foarte atent la detalii,cele care de fapt FAC DIFERENTA!Cupola Sixtina este EXTRAORDINARA,la fel ca si sculpturile sale cea preferata de mine fiind bineinteles celebra PIETA!

  Reply
 34. Mariana

  artistul meu preferat este REMBRANDT Harmenszoon van Rijn, deoarece are un impact deosebit in fotografia de portret.

  Reply
 35. sims

  Van Gogh pentru originalitatea sa si pentru emotia pe care reuseste sa o transmita in fiecare opera a sa.

  Reply
 36. Gal Diana Cristina

  Leonardo Da Vinci pentru ca imi plac foarte mult picturile lui mai ales cele 2 cele mai cunoscute Monalisa si Cina cea de taina.

  Reply
 37. Csoka Eugen

  Munkacsy Mihaly este artistul meu preferat.Tablourile lui m-au impresionat cel mai mult.

  Reply
 38. Alexandra David

  Dali. Văd că se tot repetă mai sus, deci nu vin cu ceva nou. Dar m-au fascinat tablourile lui în care fiecare detaliu e o poveste şi în care imaginaţia este mereu pusă la încercare. Şi-apoi “Jurnalul unui geniu” e un deliciu!

  Reply
 39. pauna oana

  Salvador Dali este preferatul meu.Picturile lui ma duc din lumea plcitisitoare,cotidiana in cea a visului,a unei lumi feerice.Sunt o iubitoare de frumos si operele lui reflecta cel mai bine aceasta idee.Cand ii privesc picturile,parca citesc o carte buna:intru in ea cu totul,ma implic,ma dedic,sunt emotionata.

  Reply
 40. Lazar Elena

  Artistul meu preferat este Gustav Klimt , deoarece prin modul sau de a picta transmite o multitudine de mesaje,sentimente.Prin intermediul tablourilor sale te transpune intr-o noua lume unde frumosul si irealul se intrepatrund printr-ul simplu condei, iar timpul se suspenda.

  Reply
 41. goleanu anisoara

  Artistul meu preferat este Constantin Brancusi-Capodoperele lui vorbesc si astazi despre dragoste,despre dorinta omului de a se ridica tot mai sus,de a vorbi tacand.

  Reply
 42. tudorache caterina

  Artistul meu preferat este Angela Gheorghiu; pentru ca duce numele tarii,intr-un fel laudativ,prin toata lumea si ne mandrim ca ii suntem contemporani.

  Reply
 43. goleanu constantin

  Artistlul meu de suflet este George Enescu .Este unul din cei mai buni muzicieni din tara si din lume si ne mandrim ca suntem romani ca si el.

  Reply
 44. Ionescu Aneta

  Van Gogh,prin tablourile pline de culoare.Poate si pentru viata sa zbuciumata,inconjurata de mister,pentru faptul ca in timpul vietii nu a vandut decat un tablou.

  Reply
 45. nicolae claudia

  artistul meu preferat este constantin brancusi, deoarece istoria artei lui ne-a condus, pe noi romanii, catre infinit.

  Reply
 46. Constantin Catalin C.

  Artistul preferat este pictorul Octav Bancila remarcat prin tablourile cu tema istorica realizate pe parcusul vietii sale.

  Reply
 47. Martinescu-Damsescu Florentina

  LEONARDO DA VINCI-lasand la o parte faptul ca este printre cei 5 mari artisti ai vremurilor, am citit de curand o carte despre viata lui, ca artist si ca om si am aflat lucruri foarte interesante: a fost un om complex-inventator, fizician, pictor, sculptor si lista poate continua. Insa de ce toti oamenii mari, care lasa ceva in urma lor nu sunt recunoscuti in timpul vietii lor?

  Reply
 48. Maria Badescu

  Eero Järnefelt – Pictor naturalist finlandez

  As putea sa spun ca il admir pentru compozitie, cromatica, mesajul artei lui, dar dincolo de toate aceastea m-a fermecat!

  Reply
 49. Mara A.

  František Kupka, pentru nuantele uimitoare pe care le foloseste pe panza, dar si pentru talentul sau grafic de exceptie.

  Reply
 50. Alupei Vasile-Mihail

  Artistul meu preferat este John Constable, datorita stilului sau grandios si totodata linistit, asezat.

  Reply
 51. Paun Catalina

  Artistul meu preferat este Oscar Han pentru valorile lasate in urma sa! Printre cele mai renumite lucrari ale sale se numara Bustul lui Eminescu din curtea manastirii Putna, din Constanta si de la Timisoara, statuia regelui Carol I al Romaniei de la Castelul Peles din Sinaia, si multe alte statui si busturi ale fostilor domnitori sau scriitori precum: Mihail Kogalniceanu, Constantin Brancoveanu, Alexandru Vlahuta, Stefan cel Mare, George Enescu, Mihai Vitezul si multi altii!

  Reply
 52. brenda

  Artistul meu preferat este Stefan Luchian.Imi plac peisajele pictate de el, pline de simplitate si finete, tablourile cu flori ,in special “Anemonele” si “Flori de tufanica” si portretele “Un zugrav – Autoportret” si “Fata cu basma înflorată”

  Reply
 53. Oana Vasiliu

  Vincent Van Gogh – pentru ca ma regasesc in tabloul Starry Night, iar tablourile cu flori ma linistesc. Si mai cred ca Muzeul Van Gogh din Amsterdam este cel mai interesant pe care l-am vizitat pana acum, tablourile se gasesc la o distanta relativ mare unul de celalalt si sunt foarte multe explicatii astfel incat sa te familiarizezi cu opera marelui Van Gogh.

  Reply
 54. Arion Dumitru

  Toti cei ce fac cu suflet si inspiratie divina sunt buni,Michelangelo,Renoir.Grigorescu Aman,Leonardo da Vinci,Dalli,van Gogh.

  Reply
 55. iulian cimpoesu

  Iubesc arta, lucrez in acest domeniu, si o sa-l “desconspir” pe Dimitrie Loghin (1910-1982), pentru modul in care a pastelat Bucovina, cu peisajele si oamenii ei.

  Reply
 56. Ursu George

  Modigliani pe care l-am cunoscut prin intermediul unui film pe care il recomand cu caldura oricui si oricand!

  Reply
 57. Eva

  Constantin Brancusi care a pornit de la puritatea acestui popor si a realizat ceea ce nu vazuse umanitatea.

  Reply
 58. Laura Nasta

  Imi place pictura lui Ion Tuculescu, datorita cromaticii vii si inspiratiei folclorice, un neoexpresionist care a reusit sa transmita acea joie de vivre proprie lumii romanesti.

  Reply
 59. Virgil

  Îmi place Vincent Van Gogh pentru exuberantele trăsături de penel cât şi pentru culorile sale, vibrante şi adesea ireale, care transmit emoţii şi creează atmosferă.

  Reply
 60. Mariana A.

  Unul dintre artistii meu preferati este Hans Bellmer, a facut parte din curentul suprarealist si a creat papusi deosebit de ciudate. Motivul pentru care imi place este pentru ca papusile sale m-au facut mai interesata de arta si de filmele horror. De atunci, horror-ul este unul din genurile mele preferate.

  Reply
 61. Ionica

  Artistul meu preferat e Nicolae Grigorescu pentru ca de fiecare data cand merg la Agapia parca se deschide cerul cand ii vad pictura de pe pronaos, dar si pentru celelalte picturi in care ma regasesc

  Reply
 62. Lacramioara M.

  Imi placeau numerosi artisti si mi-ar fi fost destul de greu sa raspund la aceasta intrebare in urma cu trei ani. Dupa ce am vizitat Galeriile Uffizi, am decis: Leonardo da Vinci este de neegalat. Atat în fata picturilor, cat si in fata sculpturilor, am avut acelasi sentiment: suprematie asupra oricarui curent cultural, asupra oricarei dogme, asupra oricarui concept estetic…

  Reply
 63. Roxana Elena

  Pan Yuliang- pentru curajul de a fi diferita, de a-si urma pasiunea de a picta indiferent de greutatile intalnite si de a-si afirma identitatea intr-o societate atat de traditionala precum cea chinezeasca :)

  Reply
 64. Hascu Ionut Marius

  Am multi artisti care imi plac din diverse domenii.Unul dintre ei este Terry Richardson , ale carui fotografii imi plac pentru stilul lor foarte direct si simplu.

  Reply
 65. ADRIANA CRISTEA

  Sunt şi pictor amator. Imi plac lucrurile frumoase si logice.
  Apreciez orice lucrare valoroasa, indiferent de cine este realizata.
  Deci pot spune ca: “Am mai curand lucrari preferate”.
  Pe Leonardo si pe Michelangelo ii consider niste giganti, care au creat o multitudine de opere foarte valoroase si foarte diversificate. Ii venerez.
  Indragesc nespus si tablourile lui Carravaggio pentru profunzimea si naturaletea subiectelor tratate, admir tehnica perfecta a lui Rembrandt, tablourile lui Goya, jocul de culoare din tablourile impresionistilor: Renoir, Monet, Manet.
  Florile lui Luchian, culorile sale, sunt de neegalat. Pot fi doar simtite. Ce sa mai vorbim despre tehnica si finetea lui Grigoresu.
  Ma plec deci cu smerenie in fata tuturor acestor maestrii. II admir si ii iubesc pentru ceea ce ne-au lasat mostenire.

  Reply
 66. sandu roxana elena

  G. KLIMT
  pentru invonatie,pentru talent, pentru spirit, pentru ca a surprins femeia in valtoarea iubirii, pentru culoare,pentru ca imi exprima concret versurilelui EURIPIDE ~ merii in floare, cantarea si aurul!
  pentru ca este renumit si privind teblourile lui ma simt fericita! pentru ca a pictat si la Castelul Peles!

  Reply
 67. Csoka Elisabeta

  Munkacsy Mihaly.Nici nu incerc sa explic de ce,pentru ca nici mie nu-mi pot explica.

  Reply
 68. Ilie Anca

  Sunt nenumarati artisti care merita admiratia noastra, dar pot spune cu siguranta ca cel mai mult m-a impresionat pictorul renascentist Rafael, pe care l-am descoperit in timpul unei vizite la Muzeul de Istorie a Artei din Viena.
  Cand am ajuns in fata picturii ” Madona Belvedere” am ramas uimita de frumusetea si simetria picturii, parca era cel mai frumos lucru pe care l-am vazut vreodata.

  Reply
 69. Maria

  Artistul meu preferat este Henri Matisse, în primul rând pentru că încerc de ani buni să-i înțeleg opera deoarece nu încetează să mă surprindă și să mă fascineze. Pasiunea lui pentru culori poate deveni o pasiune obsesie pentru privitor. Când am văzut prima oară scene din capela realizată de Matisse am rămas înmărmurită, culorile sale au prins viață cu adevărat iar scenele biblice schițate sunt extraordinare, de ce ai avea nevoie de mai mult pentru a surprinde o exaltare de ordin religios?

  Reply
 70. dan ababei

  Munkacsy Mihaly e preferatul meu.Macar nu a tras o linie pe-o panza si-au ramas maretii critici cu gurile cascate.

  Reply
 71. Paun Roxana

  Artistul meau preferat este Michelangelo Buonarroti, pentru ca a fost un artist desavarsit, un geniu artistic, care constituie pentru fiecare dintre noi un exemplu de rabdare, pasiune şi dorinţa pentru a-ţi atinge idealul.

  Reply
 72. Alexandra Ivan

  Vincent van Gogh – pentru culorile sale pline de viata, calde, ce mereu m-au atras ca un magnet.

  Reply
 73. PANAIT MARILENA

  Artistul meu preferat este Leonardo da Vinci, o personalitate complexa care s-a remarcat in mai multe domenii, un inovator, deschizator de drumuri si vizionar cum nu cred ca a mai fost altul

  Reply
 74. TRIFU LUMINITA-MARIA

  Constantin Brancusi prin exprimarea finita a formei infinite a neamului romanesc.

  Reply
 75. petrica

  Constantin Brancusi,pentru ca se exteriorizeaza intr-un stil modernist dar inspiatia duce catre originalitatea primara .

  Reply
 76. Adriana

  Claude Monet – deoarece de-a lungul indelungatei sale activitati, el a surprins adesea in taboluri scene din natura, coasta Normandiei, imprejurimile Parisului sau alte locuri pe care le-a indragit, lasand generatiilor viitoare un exemplu ideal de urmat.

  Reply
 77. Florentina

  Van Gogh – pentru emotiile si sentimentele pe care le trezesc in mine picturile sale.

  Reply
 78. Toma Grozavescu

  Nu stiu cat de mult se incadreaza in ceea ce aveati voi in gand, dar pentru mine Banksy este THE artist. Se remarca prin foarte multe lucruri, incepand de la unicitate (locul unde “picteaza”) pana la temele pe care le abordeaza, asupra carora trage un semnal de alarma.

  Reply
 79. Cristina Oagăn

  Michelangelo, pentru ca a fost un artist in adevaratul sens al cuvantului. A scris poezie, a pictat, a sculptat, a fost si arhitect, printre altele. Era un artist dedicat muncii sale, facand disectii ilegale noaptea (nu a fost singurul, dar a fost printre cei care au facut-o) pentru a putea intelege mai bine anatomia corpului uman, astfel reusind sa o redea mai bine in picturile si sculpturile sale. Nu sunt putine motivele pentru care sa-l admiri pe Michelangelo…

  Reply
 80. Damalan Catalin Siliviu

  Stanley Kubrick-regizor exceptional.A fost un om al filmului,a inteles ce avea filmul de oferit.Capodopera sa “2001:a space odyssey” a lansat numeroase clisee si elemente de cultura populara.Pe langa asta,filme ca “A clockwork orange” sau “Full metal jacket” sunt de o valoare colosala pentru cultura universala.Vorbeam cu un prieten,Kubrick niciodata nu a facut un film prost.

  Reply
 81. ELiS D.

  Michelangelo….pentru ca atunci cand am vazut Capela Sixtina cu ochii mei, am crezut ca am ajuns in Rai fara sa mor

  Reply
 82. Andreea C.

  In cazul meu sunt doi: Caravaggio si Frida Kahlo – pentru ca amandoi au descoperit ca durerea are culoare, iar iubirea picioarele murdare.

  Reply
 83. Patricia Balteanu

  Sandro Botticelli este artistul meu preferat deoarece picturile sale impresioneaza prin maiestrie.

  Reply
 84. Raluca Dima

  Artistul meu preferat este Pablo Picasso datorita curajului de a infrunta conventiile si pentru modul in care permite imaginatiei publicului sa devina parte esentiala in construirea, descompunerea si recompunerea picturilor sale.

  Reply
 85. Madalina Cioca

  Gustav Klimt pentru ca arta lui, cu toate ca este puternica, arata slabiciunea si neputinta, atat a omului, cat si a stiintei. Un exemplu ar fi “Medicina”.

  Reply
 86. Botez Sorin-Constantin

  Toulouse-Lautrec – pentru ca a depasit orice obstacol si a reusit sa creeze opere extraordinare prin geniul sau.

  Reply
 87. Alex Oberlander

  Marcel Duchamp, pentru modul in care a revolutionat arta secolului al XX-lea si pentru misterul cu care si-a inconjurat viata si opera.

  Reply
 88. Cristiana Tataru

  Unul dintre artistii mei preferati este William Blake, pentru ca depaseste limitele lumii reale si are o puternica inclinatie spre mistica!!!

  Reply
 89. Moldovan Lenuta Georgiana

  Artistul meu preferat este Pablo Picasso pentru ca el putea sa transforme un lucru banal in arta, un obiect intr-o persoana si uratul in frumos. Artistul avea tot ceea ce celorlalti le lipseau : viziunea nemarginita a tot ceea ce a fost creat si distrus de altii.

  Reply
 90. Andrei Tataru

  Artistul meu preferat este Jan Vermeer, pentru acuratetea liniilor sale si finetea detaliilor, dar si pentru subiectele abordate, care pun in lumina individul olandez al secolului al XVII-lea.

  Reply
 91. COPILU DIANA

  Artistul meu preferat este Rembrandt van Rinj deorece ca si adept din sec. XVII al stilului caravaggionist reuseste sa surprinda si cele mai fine detalii ale unei picturi pt care a lasat o mostenire incomensurabila posteritatii.Geniul lui iese cel mai bine in valore prin operele lui celebre Rondul de noapte ,Lectia de anatomie a doctorului Nicolaes Tulp , Saskia si nu numai…

  Reply
 92. Pingback: Istoria Artei de E.H. Gombrich | Concursuri Carti

 93. Roxana Dragan

  Vincent van Gogh pentru Floarea soarelui care parca i-ar fi apartinut si cu care si-a asociat numele pentru eternitate.

  Reply
 94. Diana Mihai

  Artistul meu preferat este ilustratorul britanic Aubrey Beardsley, un precursor al curentului Art Nouveau și care frecventa, printre altele, aceleași cercuri ca și Oscar Wilde. Lucrările lui îmi plac datorită tehnicii în care sunt realizate (cerneală neagră) și pentru că abordează teme precum grotescul.

  Reply
 95. Maria Crunteanu

  Artistul preferat este Sabin Balasa.Lucrarile sale imi confera liniste sufleteasca.

  Reply
 96. Adela

  Artistii mei preferati sunt doi pictori, impresionistul francez Claude Monet si Grigorescu, apoi balerina Maia Plisetkaia si nu in ultimul rand Francisc Mraz, pe care nu-l putem defini, totusi, doar ca fotograf

  Reply
 97. Minodora David

  J. W. Waterhouse, pentru ca pur si simplu ador stilul Pre-Raphaelite, in care tote personajele feminine sunt infatisate ca niste nimfe. Lucrarile lui ma indeamna sa visez.

  Reply
 98. gal diana cristina

  Leonardo DaVinci este pictorul meu preferat deoarece perioada Renasterii a insemnat totul pentru istoria artei si pentru intreaga lume deopotriva.Tablourile lui sunt genial realizate.

  Reply
 99. Oana

  Lara Fabian e artista mea preferata, pentru ca vocea sa se imbina perfect cu versurile, in asa fel incat te duc spre visare.

  Reply
 100. nitu cristi

  Artistul meu preferat este Nicolae Grigorescu.Prin tablourile lui se pastreaza vie imaginea taranului roman si a tot cea ce tine de lucrurile rurale.

  Reply
 101. RUXANDRA MIHAILESCU

  ARTISTUL MEU PREFERAT ESTE ANTONIO GAUDI, CELEBRUL DESIGNER ARHITECTURAL CARE A DAT O NOUA FORMA BARCELONEI PRIN CREATIILE SALE UNICE IN LUME DINTRE CARE CEA MAI RENUMITA FIIND SAGRADA FAMIGLIA.

  Reply
 102. Croitoru Roxana Anda

  Costin Petrescu (1872 – 1954) – pictorul curtii regale in timpul lui Carol I, profesor universitar, publicist roman. Si-a urmat studiile in scoli celebre de pictura din Bucuresti ( Scoala de Belle Arte, sub indrumarea directa a pictorului George Demetrescu Mirea, Scoala de Arhitectura unde l-a avut mentor pe George Sterian), Viena, Munchen, Paris ( Academia Julian sub indrumarea lui Paul Laurens).
  Este autorul a peste 400 de portrete.
  Autorul frescei de la Ateneul Roman alcatuita din 25 de scene reprezentative din istoria Romaniei.
  Autorul stemei Patriarhiei Romane.
  Autorul picturilor murale de mari dimensiuni din bisericile din Mirosi, Biserica Domneasca din Curtea de Arges,. bisericile Sf. Silvestru, Mihai Voda, Sf. Dumitru din Bucuresti, biserica Sf.Nicolae din Scheii Brasovului, sala de consiliu de la Palatul Universal din Bucuresti, unele scene din Palatul Patriarhal precum si interiorul Catedralei Incoronarii din Alba Iulia. A realizat si mozaicurile exterioare de la Ateneul Roman din Bucuresti.
  Costin Petrescu a conceput mantia regala purtata de regele Ferdinand cu ocazia incoronarii de la Alba Iulia (15 octombrie 1922) si a realizat schita coroanei in stil bizantin a reginei Maria.

  Reply
 103. Claudia Petrisor

  Salvador Dali – pentru ca a stiut sa se impuna prin nonconformism, operele sale socheaza si starnesc admiratia in acelasi timp.

  Reply
 104. Mihai T.

  Nicolae Grigorescu este artistul preferat pentru ca reuseste sa redea in mod real frumusetile Romaniei, pentru ca reuseste sa contureze atat de frumos chipurile de copii.

  Reply
 105. Emanuel

  Artistul preferat este Luchian, pentru ca abordeaza o tema sensibila, o tema ce ma face mai frumos. Tema se numeste florile, iar el mai este cunoscut si de pictorul florilor!

  Reply
 106. ony

  artistul meu preferat este Dali, pentru ca imi place mult stilul lui nonconformist si avangardist

  Reply
 107. valys

  imi place foarte mult Picasso, in mod special tablourile portrete pe care le gasesc a fi foarte expresive

  Reply
 108. Tomescu Mihai

  artistul meu preferat este Dali, pentru ca imi place mult stilul lui nonconformist si avangardist

  Reply
 109. Alexandra

  Artistul meu preferat este Andrei Rubliov, in special, pentru daruirea si deschiderea sa fata de traditia icoanelor bizantine.

  Reply
 110. Andreea Ivan

  Îmi place foarte mult Edouard Manet pentru că a trăit într-o perioadă dificilă în care arta sa nu a fost apreciată la adevărata ei valoare. Lucrările sale, foarte inovatoare atât din punct de vedere al tehnicii cât și din punct de vedere al subiectelor abordate au șocat Franța secolului al XX-lea, fiind ani în care i-a fost chiar interzisă prezența la Salonul de Pictură ce avea loc anual în Paris. În ciuda criticilor primite din partea oamenilor care nu-i înțelegeau lucrările și care nu vedeu mai departe de aparențe, Manet a pictat în continuare și a adus elemente noi cu fiecare creație a sa. Pe lângă faptul că a lasat în urma sa mai mult de 420 de picturi a fost și cel care, în Franța, a făcut trecerea de la realism la impresionism. Pentru mine este un exemplu de om care și-a urmat pasiunea până la capătul vieții și care nu a făcut compromisuri doar pentru a fi acceptat de societatea în care trăia. A pus arta mai presus de refuzuri și de critici și lucrul acesta se poate vedea în oricare dintre lucrările sale.

  Reply
 111. Iulia Dromereschi

  Răspunsul meu nu vă va ajuta să descoperiţi un nume necunoscut: deşi am urmat cursurile unui liceu de artă şi ar trebui să pot zvârli nume care mai de care mai fascinante, am rămas, chiar şi după 9 ani de la absolvirea zisului liceu, cu inima la Boticelli.

  Reply
 112. vasilica46

  1. Rafael
  2. Dintre contemporani, cunoscut direct : Stefan Pristavu, pictor bacauan, fiindca mi-e prieten din copilarie si acum la 70 de ani a ramas cu suflet de copil si arta lui poate fi inteleasa si de mine.

  Reply
 113. amarie vasile

  1. Rafael
  2. Dintre contemporani, cunoscut direct : Stefan Pristavu, pictor bacauan, (membru al UAP), fiindca mi-e prieten din copilarie si acum la 70 de ani a ramas cu suflet de copil si arta lui poate fi inteleasa si de mine. (Presa bacauana a prezentat obiectiv evenimentul expozitional recent :Maestrul peisajului, Stefan Pristavu, a intrat in Club 70 (Desteptarea din 27.1; PICTOR, PROFESOR, PESCAR, PRISTAVU in Ziarul de Bacau din 24.1)
  ( Aceasta postare inlocuieste postarea anterioara in care nu aparea numele , ci user name)

  Reply
 114. Georgiana

  Picasso pentru ca l-am iubit din momentul contactului cu Persistenta memoriei, in plus are abilitatea de a descoperi frumosul in cele mai ciudate forme.

  Reply
 115. Laura

  George (György) Kepes pentru arta sa integrativa. Kepes a reusit sa imortalizeze cinetica si sa scoata ritmuri din lumina. Ma inspira si in ceea ce priveste viziunea lui despre interdependenta dintre arta si stiinta. In cartea sa, The New Landscape in Art and Science, editata la mijlocul secolului XX, Kepes realizeaza o veritabila apologie a interdisciplinaritatii si o critica a modernitatii centrate pe instrainarea individului de natura.

  Reply
 116. Agota

  Sunt mulți care îmi plac. Dacă este vorba de arte plastice, preferatul meu, pe lângă incredibilul Leonardo da Vinci, este un pictor contemporan: Fehér László (www.feherlaszlo.hu). Pentru felul în care simte spațiul, pentru felul în care folosește albul, pentru felul în care mereu reușește să creeze ceva nou. Pentru faptul că simți că te prăbușești sau că zbori, privind lucrările sale.

  Reply
 117. Adelina

  Artistul meu favorit este Leonardo da Vinci.El a ramas in istoria artei drept cel mai important reprezentant al picturii renascentiste.Imi place modul in care este descris Leonardo da Viinci,drept un om de stiinta,tipicul care a eliberat omul de sub superstitiile sale medievale.Ceea ce m-a frapat este faptul ca a reusit sa se impuna in mai mullte domenii,practic el a fost punctul de pornire a multor creatii moderniste.Gratie studiului asupra zmeielor a proiectat ceva asemanator cu deltaplanul si totodata el a realizat primul surub aerian.Si in pictura,el a reusit sa lase drept mostenire creatii exceptionale:Gioconda,situata la Muzeul Luvru.Insa,numerosi scriitori au fost impresionati de modelul androgin si misterios,Mona Lisa si in acest mod au ajuns sa proiecteze acest model in literatura,in comedii si tragedii:Jules Verne in opera Mona Lisa din 1874,dar si Dan Brown in opera marcanta Codul lui Da Vinci aparuta in anul 2003.
  Atat operele sale,cat si viata lui Leonaro da Vinci a fost un model de elita, intelligenta sa,creativitatea sa fiind puse pe un piedestal care se situeaza si astazi printre primii artisti ai vremii.Deci,Leonardo da Vinci a fost,este si va ramane un simbol al artei.

  Reply
 118. CristinaSop

  Pot sa trec la “artist preferat” generatia noua? De clasici, numai de bine, stie toata lumea! Dar sunt impresionata de “cei noi” care au atatea de spus…. Uitati-va si spre ei. Si pana vor ajunge ei in istoria artei, mai va! In concluzie, artistul mei preferat este generatia noua. Se pune??

  Reply
 119. Alina Florescu

  Silviu Barsanu – artist plastic de geniu. Pentru creativitatea debordanta si pentru inspiratia nesfarsita, pentru armonia cromatica si inventivitatea formelor, pentru texturi si teme reale si ireale pe care le abordeaza.

  Va recomand calduros urmatorul interviu cu el, in care veti vedea un templu creativ si un om rar:
  http://www.youtube.com/watch?v=T466F6VRcD8

  Reply
 120. Rodica

  Artistul meu favorit este Salvador Dali, fiecare tablou de-al sau este o enigma si cere timp, intelepciune si imaginatie pentru a fi descoperit.

  Reply
 121. Mihaila Simona

  Artistul meu preferat este Leonardo da Vinci pentru ca este un deschizator de drumuri nu doar in artele plastice, ci si in stiinta; pentru ca reprezinta si va reprezenta intotdeauna geniul universal: ”Io continuero”(”Voi dainui”).

  Reply
 122. Monica Daliu

  Nicolae Tonitza este preferatul meu. In primul rand imi place delicatetea si blandetea din picturile lui.

  Reply
 123. Juravle Alexandra

  Artistul meu preferat este Gustav Klimt. Complexitatea compozitionala parca ma transpune in tot alte lumi, pe masura ce o analizez. Si parca involuntar dar constient ma trezesc cu zambetul pe buze si cu o mai clara ideea despre infinitul potential uman, cu forte improspatate.

  Reply
 124. Diana Bartha

  Artistul meu prefetat este Fidias, supranumit “făcătorul de zei”, fiind creatorul fiinţei desavârşite, prin realizarea armoniei ideale între frumuseţea fizică şţi cea morală în toate sculpturile sale.

  Reply
 125. danah

  Artistul meu preferat, la ora actuala, daca sunt nevoita sa aleg, este Boris Indrikov. Este un grafician deosebit si stilizeaza, pentru mine, personajele basmelor rusesti ale copilariei. Nici cu sculpturile nu ma rusinez. Iar operele fractale il desavarsesc. Imi plac detaliile dimensionare, culorile telurice, posturile demne, liniile si maleabilitatea lor, impresia ce ti-o da de joc, desi esti convins ca s-a muncit mult pe fiecare centimetru. Si chiar daca totul este fantastic, mi-as dori ca realitatea sa arate asa.

  Reply
 126. Roxana Popa

  Admir mai multi pictori, am o preferinta pentru pictorii romani, iar daca ar fi sa aleg as spune Nicolae Grigorescu, deoarece tablourile sale pastreaza vie imaginea taranului roman, a peisajului rural. Imi plac culorile folosite de artist, el a adus in arta romaneasca legatura intima cu natura, iar lucrarile lui sunt pe cat de simple pe atat de complexe si pline de traire suflteasca.

  Reply
 127. Sonia P

  La ora actuala artistul meu preferat este Leonid Afremov.
  Stilul lui de pictura indeamna la relaxare si contemplare, prezentand spatii de o caldura extraordinara.
  Admir mult si modul in care a reusit sa se promoveze, precum si faptul ca in ciuda statusului detinut stie cum sa ramana aproape de cei care ii apreciaza opera.

  Reply
 128. Claudia Diana Vaidos

  Nu stiu daca am un artist preferat sau nu..de-a lungul timpului, am admirat lucrarile a numerosi artisti, astfel incat o perioada, eram indragostita de picturile lui Delacroix, caci mi se parea ca in fiecare pictura a sa, te poti pierde in multitudinea de culori. Acum insa, imi place foarte mult Leandro Klapputh, care surprinde prin unele tablouri societatea de astazi, iar altele par adevarata fotografii, nu picturi.

  Reply
 129. Mihai T.

  Leonardo da Vinci pentru ca a fost unul din marii maeştri ai Renaşterii, un ‘magician’ al artei si om de geniu, el fiind atat pictor celebru, arhitect, inginer, sculptor cat şi om de ştiinţă!

  Reply
 130. goleanu constantin

  Artistul meu preferat este Constantin Brancusi -sculptorul care ne-a innobilat tara prin capodoperele sale,renumite in intreaga lume.El ne-a aratat drumul spre lumina prin “Coloana infinitului” ne-a invatat sa stam la “Masa Tacerii” si sa luam hotarari mult gandite si corecte,ne-a invatat sa iubim ,mult si frumos,curat si sincer.

  Reply
 131. Tudorache caterina

  Georga Enescu este artistul meu preferat,muzicianul cu care ne mandrim ,unic si talentat,cel care a cantat plaiul romanesc ca nimeni altul.

  Reply
 132. Elena Stefan

  Dintre pictorii romani Nicolae Grigorescu, pentru ca surprinde simplu viata romanilor de altadata.

  Reply
 133. Alexandra Stoica

  Artistul meu preferat este Wassyly Kandinsky, pentru ca este cel mai cald dintre expresionisti. Lucrarile sale, cu puternice accente din Fernand Leger, ies din tiparele scolii germane, pe care Kandinsky a urmat-o, dar pe care – asa cum se observa si din picturile sale – a parasit-o la timp.
  Voi mentiona si un motiv personal pentru care il aleg pe acest artist ca fiin preferatul meu, si anume slabiciunea mea pentru cultura rusa – pe care am avut norocul sa o studiez in facultate – si istoria mea cu germana, pe care o studiez de cand eram copil si pana acum, la 26 de ani.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>