Azi suntem din nou turişti virtuali şi mergem să hoinărim pe urmele cărţilor prin biblioteci şi librării de pe îndepărtate meleaguri asiatice. Taipei, Taiwan, ca să fiu mai exactă. E plăcut să ştii că indiferent în ce colţ de glob te afli, indiferent de civilizaţia şi cultura locală, cartea rămâne un reper prietenos.

Aşa că, pornind în căutarea cărţilor, primul drum va fi fără doar şi poate la biblioteca locală: Taipei Public Library Beitou Branch. Localnicii sunt extrem de mândri de biblioteca lor şi asta pentru că splendida construcţie aflată într-un cadru natural verde şi proaspăt, un parc, este considerată una dintre cele mai ecologice structuri arhitectonice din estul Asiei. Dată în folosinţă în 2006, clădirea proiectată de cei de la firma taiwaneză de arhitectură Bio-Architecture Formosana este construită din materiale reciclabile într-un mod în care să aibă un impact minim asupra mediului înconjurător.

It was an attempt to build a library that can breathe. It has to blend in perfectly with its surroundings,

spunea arhitectul Kuo Ying-chao într-un interviu.

sursa

sursa

Pereţii bibliotecii sunt din lemn şi sunt prevăzuţi cu multe ferestre largi care au două mari calităţi în reducerea consumului de energie: pe de o parte lumina naturală care se revarsă din belşug în interior face mai puţin necesar iluminatul electric şi pe de cealaltă parte, în sezonul cald, simpla lor deschiderea permite ventilarea aerului, reducând necesitatea folosirii aparatelor de aer condiţionat.

Aspectele “verzi” nu se opresc aici. Pe o parte a acoperişului se află celule fotovoltaice care convertesc lumina solară în electricitate, iar o altă parte e acoperită cu un strat de 20 de centrimetri de pământ care are rolul de izolant termic. Înclinaţia acoperişului permite stocarea apei de ploaie, care este folosită ulterior pentru a deservi toaletele bibliotecii. Mai ecologic de atât nu se poate!

sursa

sursa

Librăria găzduieşte peste 63 000 de mii de cărţi din diverse domenii, cu o colecţie amplă dedicată – cum altfel? – ecologiei, cu o secţiune de cărţi în limba chineză, dar şi una bine reprezentată cu cărţi în limba engleză şi se bucură de un număr mare de iubitori de lectură care-i trec pragul. Aceştia pot citi în aer liber, în locurile special amenajate pe balcoane.

sursa

sursa

sursa

Iată un scurt film care ne prezintă şi mai bine atmosfera liniştită din această bibliotecă şi din împrejurimile ei:

Ar fi păcat să terminăm călătoria prin Tapei fără să vedem şi o librărie şi poate cea mai potrivită alegere e VVG Something. Aceasta e o librărie frumoasă şi cochetă, deschisă în 2009 şi aflată pe o mică alee din zona comercială a oraşului. Primitoare şi caldă, cu ghivece pline de flori, librăria aparţinând lui Grace Wang îşi întâmpină oaspeţii cu o colecţie bogată de cărţi despre design interior, bucătărie, fotografie şi călătorii. Nu lipsesc nici minunate cărţi pop-up. Multe dintre cărţi sunt aduse de Grace din călătoriile sale în jurul lumii.

The books are part of my personal collection which reflects the lifestyle I want to share with people. When I travel, I always go to bookstores and bring back books that are special in content and beautiful to look at,

spune doamna Wang.

sursa

sursa

sursa

Printre cărţile de pe rafturi se află obiecte interesante, unele vintage, achiziţionate de prin târguri, altele noi, semnate de designeri contemporani. Există şi un loc special amenajat unde se pot răsfoi cărţi şi purta discuţii cu prietenii la o cană de cafea sau ciocolată caldă. Nu degeaba acronimul VVG din denumirea librăriei vine de la “very, very good”!

sursa

sursa

sursa

sursa main image

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Un comentariu
  1. carmen

    Superb. Din pacate astfel de site-uri sunt accesate de prea putini utilizatori si in special cei tineri sunt marii corigenti.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *