Ediția de anul acesta a Bookfest se anunță a fi un adevărat maraton cultural, cu 24 scriitori invitați și mulți scriitori români, peste 200 de expozanți, peste 300 de evenimente interactive și peste 1.000.000 de volume (dintre care câteva mii se lansează acum).

Așadar, vă spun cinstit, cred că vom avea o sărbătoare a cărții cu de toate, pentru toți.

Să începem cu ai noștri, că ni-s dragi :).

Bineînțeles, de la târg nu putea lipsi Neagu Djuvara, pe care îl veți vedea cu ocazia lansării volumului “O scurtă istorie ilustrată a românilor”; întâlnirea se va încheia, desigur, cu o tradițională sesiune de autografe. Nici Lucian Boia nu se putea să nu facă prezență, mai ales că va lansa o ediție adăugită a volumului său bestseller din 2012, „De ce este România altfel?“; desigur, acesta va participa și la sesiunile de autografe cu ocazia lansării noului său volum, „Sfârşitul Occidentului? Spre lumea de mâine“.

”Născuţi în ‘58”, o antologie de poezie coordonată de Adrian Alui Gheorghe, îi va aduce în prim plan pe Bogdan Ghiu, Ioan Es. Pop, Nicolae Tzone, Lucian Vasilescu, Radu Voinescu şi Varujan Vosganian.

Iar vocea postului de radio România Liberă, Mircea Carp, își va  lansa volumul  de amintiri „Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine!”.

Aurora Liiceanu va veni cu volumul “Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminităţii” şi va participa la o dezbatere pornind de la volumul “Revolta Orientului”, alături de autoarea acestuia, Carmen Gavrilă, dar şi de Elisabeta Lăsconi, Daniela Zeca-Buzura, Selma Iusuf.

Ruxandra Cesereanu ne va încânta cu așteptatul roman “Un singur cer deasupra lor”– la evenimentul de lansare, vor fi prezenți Emil Hurezeanu și Radu Vancu.

Vă mai spun că veți da nas în nas și cu Radu Beligan (și ale sale ”Note de insomniac”), cu Alteţa Sa Regală Principele Radu al României (colecția de cărți ”Casa Regală”), cu Lucian Croitoru (“Sfârșitul reglementării si ultimul reglementator”) și, printre alții, cu ”Maeștrii SF-ului românesc”: Constantin Cubleşan (“Iarba cerului” ), Mircea Opriţă („Nopţile memoriei”) și Gheorghe Săsărman („Cuadratura cercului”).

 

Musafirii ediției 2013 Bookfest sunt în număr de 24 și vin din Germania, Austria și Elveția, fiind grupați anul acesta, în premieră, pe criteriul folosirii aceleiași limbi (germana), și nu din punct de vedere al naționalității. O idee foarte faină, care ne dă ocazia să ne întâlnim cu mai mulți scriitori, din culturi diferite. Invitații de onoare sunt strâns legați de proiectul internaţional Trei ţări, aceeaşi limbă, dezvoltat de Târgul de Carte de la Frankfurt.

Așadar, dragi bookaholici, să vedem care sunt faimoșii scriitori străini pe care îi veți lua la întrebări :).

Păi, în primul rând, pe laureații Premiului Național al Cărții din Germania – Uwe Tellkamp și Katharina Hacker și pe laureatul Cărții anului 2011 din Elveția – Cătălin Dorian Florescu.

Apoi, dacă v-ați făcut încălzirea cu cei de mai sus, mergeți să-i vedeți pe doi dintre cei mai importanți prozatori austrieci ai momentului – Michael Stavarič și Joseph Winkler – și pe Jan Koneffke (Germania) și Christian Haller (Elveția).

Iar pentru amatorii de literatură scrisă de reprezentanți ai generației tinere de prozatori de limba germană, îi anunțăm pe Saša Stanišić, Julya Rabinowich (Germania) și Jolanda Pinel (Elveția).

 

În încheiere, pentru cei care nu știu, Bookfest va avea loc între 29 mai și 2 iunie, la Romexpo, pavilioanele C1-C5. Intrarea este liberă, iar vizitatorii vor beneficia de reduceri de până 50% la standurile editurilor.

Program de vizitare: miercuri, joi și duminică între orele 10.00-20.00, iar vineri și sâmbătă între orele 10.00-22.00.

Ne vedem acolo, da? 🙂

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *