Scriitor francez de origine americană, Julien Green a tot pendulat între cele două țări, iubindu-le în mod egal și simțindu-i lipsa fiecăreia dintre ele în momentele în care se afla departe. Deși cea mai mare parte a vieții și-a petrecut-o în Franța, Julien Green a studiat în America, la Universitatea din Virginia, perioadă a cărei descriere este cuprinsă în acest volum, ce reunește proze scurte publicate de-a lungul anilor în reviste franțuzești. Julien Green a participat și la operațiunile militare ale Primului Război Mondial, o parte din convingerile sale referitoare la acest subiect putând fi regăsite în America mea.

Ineditul descrierilor de peisaje sau de personaje celebre pe care a avut ocazia să le cunoască sau pe urmele cărora a călcat de-a lungul șederii sale în America este completat de tonul care oscilează între sentimentul apartenenței și cel al incapacității de a se integra pe deplin. Având dublă cetățenie, Green se simte permanent împărțit între cele două identități culturale ale sale, atât de diferite una de alta. Pe lângă tonul melancolic al descrierilor sale, cititorul se va putea bucura de povești cu personaje importante din istoria literaturii, cum ar fi Nathaniel Hawthorne, Edgar Allan Poe sau Gertrude Stein. Și de una dintre cele mai afectuoase declarații de dragoste făcute peisajului american.

Un al doilea plan al lecturii vizează problemele timpului, modul de raportare la evenimentele istorice ale vremii și la diferențele structurale care există între americani și francezi. Una dintre cele mai frumoase definiții ale spiritului american mi se pare a fi cea făcută de el:

O văd ca pe cineva prins veşnic într-o luptă şi o zbatere, nu pentru a se menţine într-o situaţie la care a ajuns, nu pentru a rămâne ci pentru a deveni. Istoria Americii mi se înfăţişează ca o gigantică criză de creştere. Totul în destinul acestei ţări pare că o  împinge spre vremurile viitoare. Cu cât se dezvoltă cu atât mai puţin pare să se reazeme pe trecut, de unde şi această îngrijorare pe care trecutul i-o sugerează. Multe din neînţelegerile sale cu Europa vin tocmai din aceea că, pentru America, Europa reprezintă un ieri pe care îl respinge – nu pentru că este Europa ci pentru că este ieri. Se simte solidară cu mâine şi viitorul este într-un fel substanţa din care este făcută. De aici îi vine încrederea în progres care li se pare atât de ciudată naţiunilor cu o lungă experienţă în  spate. America crede în perfecţionarea  oarecum nedefinită a condiţiei umane şi dacă istoria îi spune nu, ea se simte în stare să-i spună nu istoriei căci pentru ea istoria este ca uriaşul din poveste care nu reuşeşte să-l înspăimânte pe flăcăul cu inimă neînfricată. Până şi trecutul ei, oricât ar fi de scurt, ai impresia că o încurcă la fel cum un cufăr şi nişte valize încurcă un călător grăbit. America nu-şi respectă rămăşiţele trecutului care marchează totuşi ca nişte jaloane drumul pe care l-a parcurs. Vrea să meargă mai departe, mai sus şi mai repede.

America este lumea nouă, lumea tuturor posibilităților, locul unde evoluția este susținută mai presus de orice. Un continent nou, care se luptă pentru dominație nu prin tradiție, căci bătălia ar fi pierdută din start, ci tocmai prin inovație, rebeliune, exces și cultul eului. Mai mult decât oriunde, eul este ridicat în slăvi în America. Performanța individuală este apreciată și stimulată, iar numele remarcabile devin adevărate simboluri. Fiecare loc este apreciat pentru calitățile sale, iar americanii nu se feresc să preia modele europene pe care să le remodeleze după nevoile locale.

Stilul lui Julien Green este elegant și rafinat, dând dovadă nu numai de o bună înțelegere a realității, ci și de sensibilitate. Toate aceste eseuri reunite în America mea, volum care nu poate fi cu ușurință încadrat într-o categorie, sunt străbătute de un intens sentiment de iubire și de o puternică dorință de apartenență. America pare a fi un ideal pentru tânărul care se plimbă pe străzile diverselor orașe din statele americane, un ideal de care speră să fie demn și pe care dorește să ni-l prezinte din perspectiva îndrăgostitului, a pasionatului, a celui plin de credință. O lectură interesantă atât pentru fanii genului memorialistic, pentru cei pasionați de literatura de călătorie, cât și pentru cei care își doresc să aibă o perspectivă mai detaliată despre perioada de dinaintea Primului Război Mondial.

jurnalist cultural, specialist comunicare culturală, PR la Editura Art


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *