De Marius Ghenea am auzit prima data pe vremea cand ma uitam la Arena Leilor. Atunci aveam impresia ca toti cei care au curajul de a se aventura sa participe la emisiunea aia sunt un fel de supraoameni, pentru ca si pentru mine, ca si pentru multi altii, notiunea de antreprenoriat era doar o chestie pe care o fac altii, si care nu ar fi putut, in niciun caz, sa devina o parte din viata mea. Tot Marius Ghenea este cel care, impreuna cu Doug Richard (unul din dragonii de la BBC), a fondat School For Starups. Si tot Marius Ghenea a scris o carte numita Antreprenoriat, despre care scriem si noi acum.Avand in vedere ca la noi, chiar si la douazeci de ani de la Revolutie, antreprenoriatul este tot o chestie pe care “o fac altii”, ca notiunea de afacere este, de multe ori, amestecata cu conceptele mai putin ortodoxe de jmen si invarteala, si ca atunci cand este predat ca materie – in putinele facultati unde antreprenoriatul apare in programa – este predat de niste academicieni cu la fel de multa experienta propriu-zisa in business ca si in explorarea planetei Marte, da, o carte care sa insire mai mult decat niste teorie fara pic de aplicabilitate era necesara. O carte despre antreprenoriat, scrisa de un antreprenor.

Cartea lui Marius Ghenea incearca sa acopere, cat mai complet posibil, cam toate notiunile de care trebuie sa ai idee inainte de a te apuca de afaceri. Ce este un antrepenor si ce inseamna o idee de afaceri, planul de afaceri, surse de finantare (care acopera inclusiv notiuni mai putin cunoscute, precum cea de business angels, si prezinta nu doar avantajele, ci si dezavantajele finantarii prin bani europeni), cum iti cresti afacerea si, in ultima instanta, ce poti sa faci cu ea dupa ce a pus-o pe picioare. Ultimul capitol e din categoria dos & don’ts si trateaza zece  greseli antreprenoriale fatale.

Mi-a placut faptul ca absolut totul este tratat din perspectiva omului care a facut afaceri si scoala de afaceri in Vest – de la terminologie, pana la abordarile anumitor subiecte. Deci, o lucrare relativ la obiect, si care ar putea, la o privire din avion, sa-si gaseasca utilitatea daca te decizi sa-ti ocupi un spatiu in biblioteca cu ea.

Unde esueaza totusi Marius Ghenea este chiar dintr-o perspectiva pe carea ar trebui sa o inteleaga, ca businessman: nu face foarte clar cui se adreseaza, in ciuda faptului ca are un subcapitol intitulat “Cine ar trebui sa citeasca aceasta carte”. Pentru ca incearca sa sintetizeze, intr-un volum nu foarte stufos, o multime de notiuni, ele, pe de o parte, sunt tratate superficial si uneori, destul de simplist – cititorul care are o oarecare experienta in afaceri n-o sa fie surprins de nimic, nu prea o sa aiba ce sa invete.

Un exemplu de subiect tratat simplist ar fi explicatia notiunii de word of mouth: “Cu privire la cat de bine cunoscuta afacerea voastra prin word of mouth, faceti un mic studiu chiar in scara blocului si vedeti cati colocatari cunosc afacerea voastra si cati sunt interesati sa cumpere produse sau servicii de la aceasta companie.” (p. 120) Ok, dar daca targetul meu nu e format din pensionari de peste 70 de ani?

In acelasi timp, tot din cauza limitarilor unui singur volum, notiuni pe care cititorul fara niciun fel de experienta in domeniu ar vrea sa le inteleaga nu sunt explicate suficient de bine, sunt tratate ca si cum ar trebui sa ai deja o idee despre ele, daca tot te-ai apucat sa citesti cartea.

Un exemplu in acest sens, apropo de decizia de a investi sau nu intr-o afacere: “trebuie sa aiba un randament rezonabil (min 30% pe an) intr-un scenariu conservativ de business”. (p. 146) Unde notiunile de scenariu conservativ de business si randament nu sunt nicaieri explicate. Ceea ce e ok – hei, daca nu stii ABC-ul, intai il inveti, dupa aia citesti, nu? Nu, pentru ca daca ai deja o idee despre ce e acolo, nu ai chiar niciun motiv sa citesti cartea lui Ghenea.

Astfel, oricat de bine intentionata ar fi (si oricat respect am avea pentru Marius Ghenea), Antreprenoriat o sa se piarda printre crapaturi, pacatuind tocmai prin asumarea presupozitiei ca cineva poate sa inghesuie, intr-o singur volum, ce este antreprenoriatul si cum se face. Si, din pacate, asta e imposibil, sau posibil numai pe internet, unde cartea lui Ghenea ar fi un excelent schelet, impodobit cu referinte si linkuri externe care sa satisfaca toti cititorii, indiferent de cata experienta si cunostine au.

organizator de evenimente, fotograf, owner Uncle Jeb Photo& Events, fost redactor Metropotam.ro, colaborări în presa culturală: Dilema Veche


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *