Deşi pe plan economico-politic, situaţia este în continuare delicată, pe plan artistic 11 septembrie 2001 a avut un impact cu adevărat prolific, sute de cărţi, de fiction şi non-fiction, apărând în ultimul deceniu (la fel, domeniul artistic, în special cinematografia, a constituit un spaţiu propice pentru creaţii inspirate de 9/11). Am realizat o listă de 11 cărţi pe care vi le recomand pentru a vă crea o imagine complexă asupra evenimentelor. Dincolo de impactul politic, 11 septembrie a reprezentat o sursă neaşteptată de inspiraţie pentru scriitori şi artişti.

1. The 9/11 Commission Report (W. W. Norton & Company, 2004). După trei ani de la prăbuşirea turnurilor gemene a apărut şi mult-aşteptatul raport al comisiei care a investigat împrejurările în care au avut loc atentatele teroriste. Membrii comisiei, cinci republicani şi cinci democraţi, au fost: Thomas H. Kean, Lee H. Hamilton, Richard Ben-Veniste, Bob Kerrey, John F. Lehman, Jamie S. Gorelick, Fred H. Fielding, Timothy J. Roemer, Slade Gorton, James R. Thompson, aceştia încercând o prezentare obiectivă a atentatelor, realizând şi descrieri detaliate atât ale procedurilor complicate de acţiune în cazul deturnării unui avion, cât şi ale dezvoltării şi extinderii grupărilor teroriste.

2. Dacă citiţi Raportul Comisiei 11 septembrie, atunci trebuie să consultaţi şi răspunsul la acest raport, dat de David Ray Griffin, care, în The 9/11 Commission Report. Omissions and Distortions (Olive Branch Press, 2005), pune la îndoială faptul că respectivul raport înfăţişează cu obiectivitate şi cu argumente suficiente contextul în care au avut loc atentatele şi, mai cu seamă, pune sub semnul îndoielii perspectiva lui „acum ştim că…”.

3. Torsten Krol, Callisto, Atlantic Books, 2007. O comedie neagră – iată că s-a ajuns să se poată scrie şi astfel –, Callisto abordează nu numai problema terorismului, ci descrie o întreagă lume ce pare a se afla de partea negativă a istoriei: carteluri, crime, extremism religios.

4. In the Shadows on No Towers, Pantheon, 2004, este un roman grafic al caricaturistului Art Spiegelman (care a câştigat Premiul Pulitzer pentru un roman grafic în care a ilustrat un alt eveniment tragic din istorie, Holocaustul – Maus, 1986). Art Spiegelman, care a asistat live la prăbuşirea Turnurilor Gemene, din locuinţa sa din Lower Manhattan, a ilustrat această tragedie, în In the Shadow of No Towers, dintr-o perspectivă foarte implicată, exprimându-şi din plin furia, durerea şi, nu în ultimul rând, revolta faţă de guvernarea americană despre care consideră că a speculat evenimentul în favoarea sa.

5. Teddy Wayne, Kapitoil, Gerald Duckworth & Co Ltd, 2010, aduce o perspectivă interesantă asupra interacţiunii spaţiului american cu lumea musulmană, în sensul că acţiunea e plasată înainte de 11 septembrie şi, asemenea personajului lui Mohsin Hamid din The Reluctant Fundamentalist, Karim, personajul din Kapitoil, se confruntă cu multiple probleme ce ţin de adaptarea la spaţiul total diferit faţă de cel natal, tradiţionalist.

6. O perspectivă inedită aduce şi Jospeh O’Neill, în romanul Netherland (Vintage, 2008), în care, într-un New York ce încearcă să-şi revină după atentate, o comunitate de imigranţi din cele mai diverse zone găsesc un sens al unităţii prin jocul de cricket. În această lume foarte colorată, lipsită de pretenţii şi pe alocuri periculoasă, personajele găsesc un mediu în care vindecarea şi, mai mult, regăsirea identităţii devin posibile.

7. O colecţie impresionantă de creaţii având ca temă 11 septembrie se regăseşte în volumul 9-11. Artists respond, Dark Horse Comics, 2002. Foarte variat în texte şi ilustraţii, color sau alb-negru, volumul, la care au contribuit zeci de artişti şi scriitori, are un numitor comun – îndemnul la toleranţă: una dintre cele mai impresionante imagini, semnată de Pat Moriarty, având pe fundal un grup de oameni furioşi, cu pancarte pe care sunt înscrise diferite mesaje, gen „Kill the Taliban!”, plasează în prim-plan un bărbat îmbrăcat în culorile tradiţionale americane şi care se roagă: „Dear God, Allah, Supreme Spaceman, Great Pumpkin, whoever you are, please stop the cycle of hatred!”.

8. Există cărţi despre 11 septembrie şi pentru copii, ca de pildă September 11. Then and now, de Peter Benoit, Childrens Pr, 2011, fiind destinată celor care erau prea mici pentru a-şi aminti şi care ar trebui să ştie măcar datele-cheie ale acelei zile.

9. Nu trebuie trecute cu vederea nici cărţile de teorie despre 11 septembrie. Printre cele care merită atenţia se numără Welcome to the desert of the real! Five essays on September 11 and related dates de Slavoj Žižek (Verso, 2002), care demonstrează că ceea ce s-a întâmplat este obiectul fanteziei americanilor, peisajul turnurilor care se prăbuşesc amintind de cele mai palpitante scene din producţiile hollywoodiene despre mari catastrofe.

 

10. Tot pe partea de teorie, merită citită cartea controversată a lui Jean Baudrillard, The Spirit of Terrorism (traducere de Chris Turner, Verso, 2002), în care accentuează ideea că atacurile teroriste au avut un impact amplificat pentru că teroriştii au exploatat timpul real al imaginilor, transmisia instantanee, care, consumând evenimentul, îl absorb şi îl oferă spre consum.

11. Unul dintre romanele-cheie pentru literatura post-11 septembrie este Saturday (Anchor, 2005; Sîmbătă, traducere de Dan Croitoru, Polirom, 2006) al lui Ian McEwan, care descrie atmosfera tensionată şi plină de suspiciune instaurată după 11 septembrie – şi nu doar în America. Astfel, atunci când pe cer se vede un avion cu o aripă în flăcări chiar în ziua unei demonstraţii, în Londra, împotriva războiului din Irak, oamenii intră în panică la gândul că este un atac terorist.

critic literar și de teatru, asistent de regie, doctorand studii culturale, redactor Observator Cultural


2 comentarii
  1. Raluca

    Land of Shadows, a lui Stig Dalager – inca o carte. Si de ce nu si Norman Manea cu Vizuina sa

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *