Nu e niciun secret ca suntem o redacție de fete. Articolul ăsta era, deci, inevitabil. Fie că vorbim de eroi cu mușchi și arme, fie că vorbim de baieți deștepți care ies din orice încurcătură folosindu-și numai talentele oratorice, există, pentru fiecare dintre noi, cel puțin un personaj principal masculin cu care am vrea să ieșim la o bere.

Căpitanul Nemo – aka Prințul Dakkar al lui Jules Verne, căpitanul vasului Nautilus din Douăzeci de mii de leghe sub mări și misterioasa entitate care care îi ajută pe naufragiații de pe Insula Misterioasă. Nu râdeți. Nemo e bine educat și un excelent inginer, un individ care pune preț pe libertate, și, cel mai important, un prinț într-un palat submarin. La 12 ani nu prea ai nevoie de mai mult 🙂

Blackthorne din Shogun – Nu-i un personaj prea plăcut la început, atunci când ajunge în Japonia împreună cu echipajul lui. Clavell îi descrie pe olandezi în contrast cu poporul nipon: nesplălați, lipsiți de onoare și de respect, lacomi și nechibzuiți. Însă tocmai asta îl face pe Balackthorne un personaj atât de interesant – pentru că îl vezi cum se transformă, cum ia ce e mai bun din ambele culturi și crește, evoluează ca om.

Victor din Cireșarii – Ce fată n-a visat să iasă la un suc cu Victor din Cireșarii? Mai ales după ce o salvează pe Laura? Prin comparație, toți colegii din școala generală erau îngrozitor de normali. Nu explorau peșteri, nu salvau fete în alb. Azi, am ieși la o bere cu el numai ca să vedem cum a crescut. Ce fel de de adulți ar fi toți Cireșarii azi?

Mr. Rochester – Lordul întunecat de la Thornfield nu e frumos. Nici prea simpatic. Dar e inteligent, întunecat și misterios, genul ăla care ți-ar deschide portiera la taxi, pardon, la trăsură, și ușa la restaurant. Și ar achita și nota. Ba chiar s-ar simți ofensat dacă nu l-ai lăsa.

Rhett Butler – Un personaj cu care nu am ieși doar la o bere, ci l-am duce la o petrecere, pentru că probabil ar fi sufletul ei. Până la sfârșit, toată lumea ar dansa pe Dixie. Un alt exemplu că, pentru ca un personaj masculin să fie memorabil, nu trebuie să arate bine – Ashley este este, prin comparație, mai chipeș. Ori să fie prea cinstit – Rhett e un fost cartofor, a fost dat afară de la West Point, și își construiește toată averea pe spinarea războiului. Dar trebuie să știe insulte o fată 🙂

Edmond Dantes – Viitorul conte de Monte Cristo evadează dintr-o închisoare din care e, teoretic, imposibil să evadezi, apoi începe să-i pedepsească, unul câte unul, pe toți cei care l-au nedreptățit, răsplătindu-i, în acelați timp pe cei care l-au ajutat și făcând acte de caritate. E versiunea lui Dumas de Robin Hood. Probabil că n-ar fi cea mai distractivă bere a vieții noastre, dar ne-ar plăcea să auzim câte ceva din filosofia lui de viață.

Mr. Darcy – Evident, nu putea să lipsească de pe lista noastră, așa cum nu lipsește nici din fanteziile tuturor fetelor care au citit Mândrie și prejudecată sau au văzut vreunul din filme (mai ales miniseria cu Colin Firth – n-am putut să ne abținem cu poza :)). Mai ales că toate ne imaginam că ne-am ridica la standardele lui înalte 🙂

Duncan Idaho – Paul Atreides nu e tocmai cel mai carismatic personaj masculin din Dune, însă Duncan Idaho e suficient de șarmant pentru amândoi. Este un luptător și un pilot talentat, și unul din singurele personaje din Dune care apar în toate cele șase părți ale seriei, tocmai pentru că a fost extrem de popular.

Nick, șoferul din Povestea cameristei – Pentru că, în comparație cu celelalte personaje ale cărții, care poartă toate un băț înfipt în fund, Nick e singurul care pare cu adevărat distractiv. Probabil că ar fi neremarcabil în altă carte – dar în romanul lui Atwood devine dovada faptului că uneori, personajele se conturează mai bine prin ceea ce nu sunt, prin contrast cu ceea ce le înconjoară, decât prin propriile lor trăsături și fapte.

Jay Gatsby – Dacă pe Rhett Butler l-am duce la o petrecere, pe Jay Gatsby l-am pune să dea una. Și acolo am bea multe, multe beri.

Mențiune specială: Marchizul de Montriveau din Istoria celor Treisprezece de Balzac. Tall, dark and handsome – dar mai ales dark.

34 comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *